Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se peče snad ve všech domácnostech v období Velikonoc. Tento oblíbený moučník se tradičně pekl na Bílou sobotu, aby byl připravený na neděli k posvěcení. Teprve poté se mohl konzumovat.

Tradiční mazanec se peče z kynutého těsta, báječně voní po rozinkách namočených v rumu a také po citrónové kůře. Povrch zlatavého mazance zdobí nasekané plátky mandlíkříž, který nám připomíná Kristovu oběť.

Jak se připravuje kynutý mazanec

Na tento moučník si připravíme tyto suroviny

  1. Nejprve bychom měli několik hodin předem naložit rozinky do rumu.
  2. Dále připravíme kvásek a to tak, že si v misce rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a 3 lžíce vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  3. Do větší mísy prosejeme mouku přes síto, poté k ní přidáme sůl, cukr a citrónovou kůru, potom vše promícháme.
  4. Do mouky uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme ostatní ingredience - změklé máslo, žloutky, mléko, rum (ve kterém se macerovaly rozinky) a vypracujeme tuhé těsto. Během hnětení přidáme namočené rozinky a hotové těsto necháme asi hodinu kynout.
  5. Po hodině kynutí těsto opět propracujeme a rozdělíme na 2 bochánky, které uložíme na plech s pečicím papírem. Opět necháme zhruba půl hodiny kynout.
  6. Ve středu bochánku nastřihneme křížek, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
  7. Troubu předehřejeme na 150 °C a pečeme zvolna zhruba 30–40 minut.
Pojďte si připravit báječný velikonoční mazanec podle následujícího videoreceptu, který vás povede krok za krokem a zaručeně se vám povede. Dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více