Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chyby při přípravě kysaného zelí: Čistota je v tomto případě více jak půl zdraví
Zdroj: Freepik, 8photo

Kysané zelí je potravinou blahodárnou pro naše trávení a zdraví. O poznání chutnější je pak zelí kvašené v domácích podmínkách, kdy si sami určujete jeho kvalitu i chuť. Je však potřeba vyvarovat se zbytečných chyb.

Kysané zelí je úžasné nejen jako příloha, ale i v pokrmech, jako je segedínský guláš nebo zelňačka. Pozornost si zaslouží i šťáva ze zelí, která podporuje trávení. Na dalších řádcích zjistíte, jak se vyvarovat chyb při přípravě chutného kysaného zelí.

Chyby při přípravě kysaného zelí

Předejděte zdánlivě nepodstatným, přitom zásadním chybám, kvůli kterým by se vaše radost z domácího kysaného zelí změnila ve zklamání z nepodarku.

  1. Možná vás tato informace překvapí, ale ne každé zelí je vhodné ke kvašení. Buďte tedy při výběru pozorní, abyste vybrali vhodné hlávky.
  2. Znáte šlapání zelí? Jeho stlačování a mačkání je nezbytné pro správné kvašení. Zelí musí změknout a zároveň pustit dostatek šťávy, aby bylo celé ponořené.
  3. Může se stát, že ačkoliv jste zelí šlapali či mačkali sebevíc, nepustilo dostatek tekutiny k tomu, aby zůstalo během kvašení ponořené. Nebojte, i tohle má řešení - potřebné množství tekutiny nahradí vychladlá, osolená převařená voda.
  4. Nepodceňujte pravidlo 20 g soli na 1 kg zelí - více být může, méně však nikoliv. Nedostatek soli má za následek množení nežádoucích bakterií.
  5. Pozor na příliš vysokou teplotu, která podpoří spíše hnilobu než kvašení. Zelí by mělo fermentovat při teplotě okolo 15 °C, nejlépe tedy ve sklepě. Vysoká teplota taktéž způsobuje nežádoucí změnu barvy kvašeného zelí.
  6. V případě přílišného přístupu vzduchu k zelí se na povrchu objeví bílý povlak, který však neznamená plíseň. Jde o křís, kterého se snadno zbavíte sebráním.
  7. Vždy používejte jen čisté pomůcky. Zelí zpracovávejte pouze v uklizeném a čistém pracovním prostředí a se zcela čistými pomůckami, nádobím i rukama. Také následné odebírání zelí musí být prováděno čistou lžící či naběračkou.

Máte jiný problém při přípravě a kvašení zelí než ty výše uvedené? Napište nám ho dolů do komentářů. Jistě přijdeme na to, v čem tkví jeho podstata. Pro inspiraci vám přinášíme videorecept, který vás provede přípravou úžasných staročeských zelníků:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli