Chyby při přípravě kysaného zelí: Čistota je v tomto případě více jak půl zdraví
Kysané zelí je potravinou blahodárnou pro naše trávení a zdraví. O poznání chutnější je pak zelí kvašené v domácích podmínkách, kdy si sami určujete jeho kvalitu i chuť. Je však potřeba vyvarovat se zbytečných chyb.
Kysané zelí je úžasné nejen jako příloha, ale i v pokrmech, jako je segedínský guláš nebo zelňačka. Pozornost si zaslouží i šťáva ze zelí, která podporuje trávení. Na dalších řádcích zjistíte, jak se vyvarovat chyb při přípravě chutného kysaného zelí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě kysaného zelí
Předejděte zdánlivě nepodstatným, přitom zásadním chybám, kvůli kterým by se vaše radost z domácího kysaného zelí změnila ve zklamání z nepodarku.
- Možná vás tato informace překvapí, ale ne každé zelí je vhodné ke kvašení. Buďte tedy při výběru pozorní, abyste vybrali vhodné hlávky.
- Znáte šlapání zelí? Jeho stlačování a mačkání je nezbytné pro správné kvašení. Zelí musí změknout a zároveň pustit dostatek šťávy, aby bylo celé ponořené.
- Může se stát, že ačkoliv jste zelí šlapali či mačkali sebevíc, nepustilo dostatek tekutiny k tomu, aby zůstalo během kvašení ponořené. Nebojte, i tohle má řešení - potřebné množství tekutiny nahradí vychladlá, osolená převařená voda.
- Nepodceňujte pravidlo 20 g soli na 1 kg zelí - více být může, méně však nikoliv. Nedostatek soli má za následek množení nežádoucích bakterií.
- Pozor na příliš vysokou teplotu, která podpoří spíše hnilobu než kvašení. Zelí by mělo fermentovat při teplotě okolo 15 °C, nejlépe tedy ve sklepě. Vysoká teplota taktéž způsobuje nežádoucí změnu barvy kvašeného zelí.
- V případě přílišného přístupu vzduchu k zelí se na povrchu objeví bílý povlak, který však neznamená plíseň. Jde o křís, kterého se snadno zbavíte sebráním.
- Vždy používejte jen čisté pomůcky. Zelí zpracovávejte pouze v uklizeném a čistém pracovním prostředí a se zcela čistými pomůckami, nádobím i rukama. Také následné odebírání zelí musí být prováděno čistou lžící či naběračkou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Máte jiný problém při přípravě a kvašení zelí než ty výše uvedené? Napište nám ho dolů do komentářů. Jistě přijdeme na to, v čem tkví jeho podstata. Pro inspiraci vám přinášíme videorecept, který vás provede přípravou úžasných staročeských zelníků:
Komentáře