Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chyby při vaření v přírodě: Nezapomínejte na opatrnost a předem si sepište seznam
Zdroj: Freepik

Vaření v přírodě má jasně daná pravidla, která není radno podceňovat. Když k jejich podcenění přidáte ještě pár (byť zdánlivě nepodstatných) chyb, může být velký malér na světě. Poradíme, jak se pochybení vyvarovat.

Při vaření v přírodě je potřeba mít neustále na mysli především bezpečnost. Důležité však je také kvalitní, spolehlivé vybavení (třeba kotlík), ale i včasné plánování vaření, abyste s sebou měli vše nezbytné. Vyhnete se tak zklamání.

Chyby při vaření v přírodě

Buďte připraveni a nenechte se překvapit nečekanými problémy. S naším výčtem budete vědět, čeho se vyvarovat a jak si užít bezchybný pobyt v přírodě společně s vynikajícím jídlem, které hravě zvládnete připravit i daleko od civilizace.

  1. Rozdělávání ohně v lese nebo kdekoliv jinde během období extrémního sucha není vůbec dobrý nápad, proto se mu vyhněte a oheň zakládejte pouze na bezpečných místech, abyste neohrozili okolní přírodu, ale ani sami sebe.
  2. Nedostatek náčiní nelze vždy nahradit, proto se důkladně připravte již doma. Stejně tak myslete na ingredience - bez soli jen těžko uvaříte chutný pokrm. Sestavte si proto přesný seznam vybavení i surovin, které budete brát s sebou.
  3. Myslete na to, že v jednoduchosti je krása a nebalte naprosté zbytečnosti - opravdu s sebou nepotřebujete několik druhů dresinků nebo pečiva.
  4. Nepodceňujte dostatečnou tepelnou úpravu (ani s ní příliš neotálejte) v závislosti na pokrmu, abyste si nepřivodili nepříjemné zdravotní obtíže.
  5. Přizpůsobte vaření v přírodě vašim zkušenostem - nezačínejte žádnými složitými recepty, ale zkuste například připravit klobásky, fazole nebo špízy.
  6. Nevyužíváte dary přírody = chyba. Zkuste si připravit čaj z maliníkových nebo jahodníkových listů. Vynikající, že? Tak se nešiďte a hýčkejte se i venku.

Tip1: Nezapomínejte s sebou brát dostatek vody, ale také pytle na odpad, které se vám určitě budou hodit, abyste přírodu nechali v její původní, nedotčené kráse.

Tip2: Alobal je dokonalým pomocníkem nejen v kuchyni, ale také při vaření v přírodě. Takové maso nebo brambory připravené v alobalu, to je pochoutka!

Příroda je lékem nejen na duši, proto se k ní chovejme s úctou a respektem. Vaření venku je jedinečným zážitkem a skvělou možností, jak aktivně strávit volný čas s nejbližšími bez ruchu městského života a každodenního spěchu, který nám nesvědčí.

Klasický bramborový guláš hravě zvládnete uvařit v kotlíku i jako začínající outdooroví kuchaři. Připrava je stejná jako ta na plotně, videonávod vám poradí:

Komentáře

Další tipy a triky