6 chyb při zavařování čalamád: Dbejte nejen na čistotu či správné plnění sklenic
Čalamády jsou jasnou volbou, pokud máte menší úrodu vlastní zeleniny, která dohromady nedá ani pár jednodruhových skleniček zavařenin. Navíc mají velké možnosti použití a jsou vynikajícím doplňkem mnoha jídel.
Karbanátky nebo holandské řízky s bramborovou kaší k obědu potěší každého mlsouna, ovšem něco tomu chybí: Čalamáda! Tato sterilovaná směs zeleniny pozvedne chuť mnoha hlavních jídel, a tak se vyplatí ji zavařit zcela bezchybně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při zavařování čalamád
Jen správně připravené a sterilované zavařeniny jsou zdravotně nezávadné a chutné, proto je vhodné předem vědět, jakých chyb se lze dopustit, a včas jim tak předejít.
- V nečistém prostředí nepřipravíte nic zdravého. Ne nadarmo se říká, že čistota je polovinou zdraví. Při sterilaci to platí dvojnásob. Čisté musí být nádobí, pomůcky, sklenice s víčky, dřez, ale také vaše ruce a utěrky.
- V nesprávně vyvařených sklenicích vám čalamáda zkvasí nebo zplesniví, což by byla neskutečná škoda vašeho času, práce, ale především kvalitní zeleniny.
- S vyvařením sklenic je přímo spjata také sterilizace víček, která je nutno pečlivě zkontrolovat. Víčka nesmí být nikterak poškozená, důraz klaďte mimo jiné i na celistvost těsnicích gumiček, jež jsou zodpovědné za správné přilnutí a podtlak.
- Na přeplněné sklenice víčka často nepřilnou, zatímco v těch poloprázdných zbude moc vzduchu. Sklenice je nutno správně plnit, tedy 1,5–1 cm pod okraj.
- Sklenice je po naplnění pečlivě otřete, a to především jejich hrdla, aby na nich zbytky zavařeniny nezačaly plesnivět. K plnění doporučujeme použít trychtýř.
- Nesprávná doba sterilizace, stejně jako nevhodná teplota při daném procesu, zapříčiní zkvašení čalamády. Dodržujte postupy ve vámi vybraném, nejlépe ověřeném receptu, kdy se zpravidla zavařuje při 85 °C asi 20 minut.
Tip: Sklenice s čalamádou po sterilaci otočte dnem vzhůru - snadno si tak ověříte, zda víčka správně těsní, otočení však také podpoří vznik žádoucího podtlaku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nezapomeňte na správné skladování zavařenin, tedy na suchém, temném a zároveň chladnějším místě. Ideální je spíž nebo sklep. Po sterilaci pak několik dnů zavařeniny kontrolujte, aby nezačaly kvasit. Zkusíte si s námi připravit moc dobrou čalamádu?
Komentáře