Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zabíjačková polévka, nazývaná také prdelačka, je pokrmem, který na zabíjačce nesmí chybět. Je charakteristická svou chutí i vůní. Můžeme si ji ale také připravit doma, aniž by čuník přišel k úhoně. Poradíme, jak postupovat.

Zabíjačková polévka se skládá z vývaru, ve kterém se vařil ovar, jitrnice, jelita i tlačenky. Je zahuštěná vařenými kroupami a krví. Chuť je dovedená k dokonalosti přidáním česneku, který si dáme rovnou do talíře, když máme polévku na stole.

Jak uvařit zabíjačkovou polévku

Naše babičky říkají, že polévka je grunt. A mají pravdu. Polévka nám přináší mnoho benefitů.

  1. Základem každé polévky je silný vývar. Ten si připravíme uvařením masa a kostí.
  2. Do vývaru zavaříme vepřovou krev, kterou lze zakoupit u řezníka, a přidáme zvlášť uvařené kroupy. V polévce také můžeme rozvařit jelito nebo červený prejt.
  3. Polévku dochutíme majoránkou a nakonec přidáme prolisovaný česnek.

Další oblíbenou zabíjačkovou pochoutkou je tlačenka, kterou si můžeme také doma připravit. Následující videorecept poradí, jak na to.

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více