Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čalamáda je tradiční pochoutka pocházející z Maďarska, která se vyráběla především ze zelí a paprik. Čalamádu připravujeme především proto, abychom uchovali nadbytky úrody na dlouhé zimní měsíce.

K přípravě čalamády můžete využít různou zeleninu, avšak nejčastěji volíme zelí, papriky, mrkev a cibuli. Máte-li velkou úrodu cuket či okurek, můžete je do sklenic přidat také. Ti, co si libují v pikantní chuti, by neměli zapomenout na feferonky.

Jak připravit čalamádu

Na poloviční dávku této pochoutky budeme potřebovat: 2

  1. Nejprve nakrájíme na jemné nudličky zelí, papriky a cibuli. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Poté zeleninu dohromady důkladně promícháme.
  2. Zeleninu zasypeme cukrem a konzervačním přípravkem Deko.
  3. Dále zalijeme zeleninu octem a olejem. Opět důkladně všechno promícháme a necháme uležet 24 hodin.
  4. Připravíme čisté, dobře umyté sklenice a zeleninu do nich naplníme. Okraje sklenic otřeme do sucha a zavíčkujeme.
  5. Naplněnou čalamádu sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

Velkou dávku lahodné zeleninové čalamády si můžete vyzkoušet s pomocí receptu, který vás přípravou provede krok za krokem. Jak zpracováváte úrodu ze zahrádky? Napište nám další inspiraci do komentáře.

Komentáře

Další tipy a triky