Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smetana v omáčce má zásadní roli, kterou je závěrečné zjemnění. Mnozí si myslí, že je také základem smetanových omáček, opak je ale pravdou. Základem omáček bývá zpravidla vývar. A jak smetanu v omáčce nahradit?

Smetanu v omáčkách lze jednoduše nahradit, proto si na nich mohou pochutnat všichni, kteří mají děravou hlavu a zapomněli ji včas koupit, ale i ti, kteří mléčné výrobky ze zdravotních důvodů jíst nemohou. Poradíme, jak ji nejlépe nahradit.

Čím nahradit smetanu v omáčce

Inspirujte se našimi tipy k nahrazení smetany v omáčkách a pochutnejte si na skvělých pokrmech - a vsaďte se, že většina strávníků nepozná rozdíl.

  1. Smetanu lze jednoduše nahradit rostlinnými alternativami, například smetanou sójovou, rýžovou, mandlovou nebo ovesnou. Stejně jako klasickou smetanu i tyto přidávejte až na závěrečné zjemnění vámi připravované omáčky. Použít však nemusíte jen rostlinné smetany, ale také mléka, např. kokosové.
  2. Asi 50–80 g rozpuštěného másla na 200 ml mléka postačí k tomu, aby omáčka chutnala co nejpodobněji té se smetanou - smíchejte je a nalijte do omáčky.
  3. Pokud do omáčky patří zakysaná smetana, nahradit ji můžete sýrem typu lučina, žervé nebo jogurtem. Použít lze i tvaroh rozmíchaný v trošce mléka do požadované konzistence. Pro kyselkavou chuť poté přidejte citrónovou šťávu.
  4. Neměla smetana sloužit pouze k zjemnění omáčky, ale také k jejímu lehkému zahuštění? Pak stačí rozmíchat mouku v mléku a poté tuto směs přes síto vlít do omáčky. Počítejte však s nutným dochucením i následným provařením omáčky.

Tip: Důležité je si uvědomit, že po použití náhražek nemusí omáčka chutnat stejně jako jindy. Proto omáčku následně ochutnejte a případně ještě dochuťte.

Vždy je nejlepší možností nemít potřebu jakoukoliv ze surovin nahrazovat, pokud je to však nezbytné, vždy si lze nějakým způsobem pomoci. Připravte si podle videa koprovou omáčku, která se bez smetany jen stěží obejde. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky