Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím je clafoutis jiný než naše bublanina? Rozdíl mezi nimi je patrný na první pohled
Zdroj: Freepik, KamranAydinov

Bublanina je starý český recept na nadýchaný moučník. Clafoutis je pro Francouze to samé, co pro nás znamená bublanina. Ačkoliv jde v obou případech o buchtu s ovocem, je rozdíl mezi nimi patrný na první pohled.

Bublanina a clafoutis jsou různé moučníky, které mají společné jen těsto a ovoce. Bublanina je nadýchaná a vysoká, clafoutis má jemné vlhké těsto, podobné palačince. Nevypeckované třešně uvolní při pečení výraznou  vůni.

Rozdíl mezi bublaninou a clafoutisem

Odlišnosti jsou vidět na první pohled:

  • Česká bublanina se připravuje z piškotového nebo třeného těsta s kypřicím práškem a malými kousky různého ovoce. Výsledkem je nadýchaná jemná buchta s kráterky po ovoci po celém povrchu.
  • Francouzský clafoutis obsahuje méně mouky, ale více smetany. Má vlhkou a hutnou strukturu. Na rozdíl od bublaniny se připravuje pouze s třešněmi, které obsahují pecky - ty moučníku dodávají jedinečnou chuť.

Bublaninu podle ověřeného receptu zná každá hospodyňka. S clafoutisem je to horší - proto se můžete podívat na naše video, kde vám ukážeme postup jeho přípravy:

 

Komentáře

Další tipy a triky