Co je raita a jak ji připravit? Svěží omáčka snižuje pálivost kořeněných jídel
Indická kuchyně je vyhlášená svou rozmanitostí, jednoduchostí a sklonem k vegetariánství v jednotlivých regionech. K přípravě moučných, luštěninových a zeleninových jídel se používá výrazné koření a dochucovadla.
Raita je svěží sladkokyselý dip, který se podává ke kořeněným indickým jídlům, aby snížila jejich pálivost. Základem je tučný jogurt a různá dochucovadla, díky kterým se upravuje hustota omáčky. Raita se podává například k taštičkám samosa.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit indickou omáčku raita
Raita je omáčka, hustý dip nebo řidší zeleninový salát:
- 1 kelímek přírodního bílého jogurtu
- 2 najemno pokrájené červené cibule
- 1 menší okurka (pokrájená nebo nastrouhaná)
- 1 malé rajče pokrájené na kostičky
- 1 hrst nasekaného čerstvého koriandru
- několik čerstvých listů máty
- velká špetka římského kmínu
- velká špetka mletého koriandru
- sůl podle potřeby
Všechny suroviny pokrájíme najemno a smícháme s jogurtem - hustota záleží na naší chuti. Zeleninu můžeme měnit - použijeme například strouhanou mrkev, zelené nepálivé papričky, červenou řepu. Dip ochutíme hořčičnými semínky, která nasucho opražíme na pánvi a necháme hodinu s omáčkou odležet.
Raitu podáváme k pálivým jídlům, jako je kari či biryani, případně i k plackám naan. Svěží a jemná chuť omáčky slouží ke snížení pálivosti jídla v ústech.
Komentáře