Podmáslové raženky

cathleen Kuchařka: cathleen

9-12 porcí Slané pečivo 33 názorů

Suroviny

200 g vody
100 g kysaného podmáslí (nebo kefíru)
lžička sladěnky (lze nahradit medem, popř.zcela vynechat)
2 lžičky soli
30 g oleje
450-460 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
15 g droždí
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ze 100 ml vody, 130 g hladké mouky, lžičky sladěnky a droždí (vše vezmeme z odváženého množství) umícháme omládek, který necháme v teple 45-60 minut kynout.

  2. Pak přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto, které bude kynout asi hodinu - během té doby můžeme těsto i přeložit. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 9-12 dílů a z každého uděláme bulku, kterou před dalším formováním necháme asi 10 minut odpočinout - těsto malinko zvláční a bude se lépe formovat.

  3. Bulky můžeme nechat dokynout a upéct tak, jak jsou. Můžeme z nich vyválet pramínky a uplést housky, květinky nebo uzlíky. Kdo má doma raznici na kaiserky, narazí mírně zploštělé bulky na kaiserky nebo raženky (foto). Ať je vytvarujeme jakkoliv, musí ještě před pečením dokynout na plechu.

  4. Potřeme je vodou nebo rozšlehaným vejcem, můžeme posypat semínky, mákem i hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/15-20 minut - teplotu i čas by si každý měl ohlídat podle své trouby, každá peče jinak).

Poznámka

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Raženky jsou měkké, lehounké a díky omládku

dobré i druhý den - pokud zbydou

Raznice můžete koupit např. u Tescomy.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 211 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Podmáslové raženky

  • planeta planeta

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    senky: Jani :yes::yes:

    Odpovědět

  • senky senky

    Ivi, jsou výborné, díky za ně:yes::yes: polovinu jsme posnídali:-)) jen efekt raznice musím vychytat;-) jako kaiserky vypadaly jen 4, málo jsem prořezala:-S Ale já ten styl vychytám:-D:-D Přidávám 14. :yes: a foto :-)

    Odpovědět

  • Zdena z JM Zdena z JM

    Jsme teprve začátečník v pečení pečiva,takže jsem nevěděla,že celozrnná mouka potřebuje víc vody.Ale asi to nebylo třeba,s těstem se krásně pracovalo.Vůbec nelepilo a ani nebylo příliš tuhé.:-p

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Zdena z JM: :-O Zdeni a vodu jsi nepřidávala? Jak celozrnná mouka, tak mleté lněné semínko jí vypijí víc, než jen mouka hladká....ale musely být dobré, tečkované :-p to lněné semínko je v pečivu výborné na chuť.

    Odpovědět

  • Zdena z JM Zdena z JM

    Upekla jsem trochu zdravější verzi a místo 200 g hladké mouky jsem dala celozrnnou.Přidala jsem lžíci lněného semínka a omládek jsem nedělala,protože jsem spěchala.I tak byly výborné.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    blabo51: :-)) jsem zvědavá, jestli budou chutnat. Z pečiva s omládkem není pak vůbec cítit droždí.

    Odpovědět

  • blabo51 blabo51(neregistrovaný)

    S omládkem jsem dělala poprvé, raženky jsou v troubě a vypadají nádherně. S těstem se bezva pracovalo. Díky za recept.:yes::yes::yes::-):-K:-K

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :yes: krása, raznice jsem si koupila, ale bohužel ještě nevyzkoušela:-8. Určitě to co nejdřív napravím:-K:-K

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Krása :yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    rebeka: Máš je výstavní :yes::-K:-K:-K

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    cathleen: dobrá tedy... recept si najdu, je tu, že;-):-?

    Odpovědět

  • Nikina Nikina

    :-O:-O:-O Ty jsou jako malované! :yes::-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    rebeka: dalamánky? :-p

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    cathleen: no já to věděla:-D akorát jsem se v tom "řádu"netrefila úplně přesně že;-)
    podmáslové raženky určitě vyzkouším:yes:

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: razenky recept na raženky housky raženky podmáslové pečivo podmáslové houstičky podmaslove housky raznice na raženky raznice na pečivo tescoma raznice na housky podmaslovy dalamánky lněná mouka kefír podmaslove pecivo recept tescoma recepty pečivo s podmáslím houstičky z kefíru jíme jinak lněná mouka + kefír raznice na housky raznice tescoma recept raženky

Zapomněl/a jsem heslo