

Jogurtový kmíňák s omládkem
Suroviny
- Na omládek:
- 170 ml (g) teplé vody
- 1 lžičku sladěnky
- 8 g čerstvého droždí
- 200 g hladké mouky
- Dále je třeba
- 150 ml (g) vody
- lžíce oleje
- 100 g hustého bílého jogurtu
- 3-4 lžičky kmínu
- 2,5 lžičky soli
- 150 g žitné chlebové mouky
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- 200 g (i 220-230, podle hustoty jogurtu) hladké mouky
Postup přípravy receptu
Ze surovin na omládek umícháme hlaďounký kvásek a zakrytý necháme 45 minut kynout.
Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme pěkně pevné těsto, které necháme dobře nakynout (50-70 minut).Vykynuté těsto na vále dobře propracujeme a utvoříme z něj kulatý nebo oválný bochník, který necháme asi hodinu kynout už na pečící podložce na plechu.
Potřeme vodou po celém povrchu a dáme péct do dobře vyhřáté trouby (220°C) na 50 minut.
Poznámka od kuchařky
Kniha Ruce v mouce
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jogurtový kmíňák s omládkem
-
Jeden z mojich obľúbených...dnes som piekla zas.
-
cathleen:
Ale jistěže jsme si někteří všimli, že
Než se ale dokopu k omládku, tak např. u tohoto rcp při pohledu na střídu, ale především na kůrku, tak místo psaní zezelenám závistí
https://www.toprecepty.cz/recept/53805-chleba-z-na... -
magdalenka: díky za zprávu
Tady si ho možná nevšiml nikdo (nebo aspoň nikdo nenapsal...), ale z knihy Ruce v mouce ho už pár lidí peklo a byli také spokojeni
-
Večer som zabudla vymiešať preferment, tak len ráno došlo na omládek a upiekla som tento chlieb. Je výborný! Pridávam nedokonalé foto z mobilu, ešte je vlažný, ale som musela nakrojiť.
Ľutujem, že si recept nikto nevšimol doteraz, resp. nedal správu o realizácii.