Jogurtový kmíňák s omládkem

Suroviny

Na omládek:
170 ml (g) teplé vody
1 lžičku sladěnky
8 g čerstvého droždí
200 g hladké mouky
Dále je třeba
150 ml (g) vody
lžíce oleje
100 g hustého bílého jogurtu
3-4 lžičky kmínu
2,5 lžičky soli
150 g žitné chlebové mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
200 g (i 220-230, podle hustoty jogurtu) hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Ze surovin na omládek umícháme hlaďounký kvásek a zakrytý necháme 45 minut kynout.
    Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme pěkně pevné těsto, které necháme dobře nakynout (50-70 minut).

  2. Vykynuté těsto na vále dobře propracujeme a utvoříme z něj kulatý nebo oválný bochník, který necháme asi hodinu kynout už na pečící podložce na plechu.
    Potřeme vodou po celém povrchu a dáme péct do dobře vyhřáté trouby (220°C) na 50 minut.

Poznámka od kuchařky

Kniha Ruce v mouce

Komentáře k receptu Jogurtový kmíňák s omládkem

  • magdalenka magdalenka

    Jeden z mojich obľúbených...dnes som piekla zas.:-8

    Odpovědět

  • casino casino

    cathleen:
    Ale jistěže jsme si někteří všimli, že:-)
    Než se ale dokopu k omládku, tak např. u tohoto rcp při pohledu na střídu, ale především na kůrku, tak místo psaní zezelenám závistí ;-(
    https://www.toprecepty.cz/recept/53805-chleba-z-na...

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: díky za zprávu :-* Tady si ho možná nevšiml nikdo (nebo aspoň nikdo nenapsal...), ale z knihy Ruce v mouce ho už pár lidí peklo a byli také spokojeni :-8

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Večer som zabudla vymiešať preferment, tak len ráno došlo na omládek a upiekla som tento chlieb. Je výborný! Pridávam nedokonalé foto z mobilu, ešte je vlažný, ale som musela nakrojiť.
    Ľutujem, že si recept nikto nevšimol doteraz, resp. nedal správu o realizácii.

    Odpovědět

Tématické fráze: chleba s omládkem podmaslovy chleba s omladkem