Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kulajda se řadí mezi tradiční české polévky. Přidává se do ní pořádná hrst hub, brambory a smetana, servíruje se se zastřeným vejcem a z koření v ní nesmí chybět kopr. Dochucuje se cukrem a octem, jde to ale i bez něj.

Pro českou kuchyni jsou typické vydatné polévky, které zahřejí v zimě, ale pochutnáte si na nich i v letních dnech - kulajda se řadí mezi jednu z nich. V každé rodině byste určitě našli trochu jiný recept, v pravé kulajdě by se ale měla mísit slaná, sladká i kyselá chuť.

Co místo octu do kulajdy

Máte na poctivou kulajdu chuť, ale zrovna teď doma nemáte ocet? Nezoufejte, skvělou kulajdu připravíte i bez něj. Kyselou chuť husté polévce hravě zvládne dodat zakysaná smetana, ale třeba i podmáslí, případně si můžete pomoct citrónovou šťávouocet však můžete v kulajdě nahradit i suchým bílým vínem. Pokud si nezakládáte na autentické chuti, ale chcete se prostě jen dobře najíst, polévku uděláte i bez kyselé složky.

Dáváte si kulajdu v restauracích, případně na návštěvě u rodičů, či prarodičů, ale sami jste ji doma ještě nepřipravovali? Podle následujícího videa ji zvládne připravit každý začátečník. Ocet v receptu nenajdete, o kyselou chuť se postará zakysaná smetana.

Komentáře

Další tipy a triky