Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vydatné horké polévky plné kvalitních surovin jsou základem české kuchyně. Kulajda bezesporu patří mezi ty nejoblíbenější. Co by vám doma při přípravě této polévky nemělo chybět, se dozvíte z následujících řádků.

V některých rodinách nesmí polévka chybět u žádného oběda, někde se servíruje pouze při slavnostních příležitostech a jinde se polévka ve větším množství podává jako hlavní chod. Tak či tak, kulajda patří mezi polévky, které se na našich stolech objevují velmi často.

Co patří do kulajdy

Variací na kulajdu existuje mnoho, avšak základní suroviny by se měly objevit ve všech jejích variantách.

  • Žádná polévka se samozřejmě neobejde bez vody. Na kulajdu budete dále potřebovat brambory, houby, zakysanou smetanu a hladkou mouku na zahuštění.
  • Houby lze použít jak čerstvé, tak sušené, ale i mražené. Nejlepší volbou jsou houby hřibové, výbornou kulajdu však uděláte i z lišek či žampionů.
  • Smetanu můžete namísto zakysané zvolit tu na vaření, lepší je ale smetana s vyšším podílem tuku. Případně je můžete namíchat půl na půl.
  • Polévku je možné zahustit také světlou jíškou, na kterou kromě mouky použijete i máslo.
  • Z koření využijete určitě sůl a pepř, dále pak kopr, kmín, bobkový list či nové koření, to už podle vašich preferencí.
  • Kulajda se dochucuje octem a cukrem. Pokud jste ale použili smetanu zakysanou, kulajda bude kyselá dost i bez octa. Ten lze v kulajdě nahradit suchým bílým vínem.
  • Podle některých receptů byste v kulajdě našli ještě cibuli, mléko, kuřecí vývar místo vody (pro plnější chuť) a kousek másla na zjemnění. 
  • Kulajda se servíruje se zastřeným vejcem, které se připravuje za použití vody, octa a samozřejmě vejce.

Tradiční kulajdu podle jihočeského receptu si můžete uvařit podle následujícího videa. V polévce najdete většinu výše vyjmenovaných ingrediencí. Přejeme, ať kulajda chutná nejen vám, ale i všem ostatním strávníkům.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli