Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Správně skladovat koření je důležitější, než by se mohlo zdát. Potřebujeme zachovat jeho příjemnou chuť, výraznou vůni i konzistenci. Pokud má koření plnit dobře svůj účel při dochucování jídel, musí být správně skladováno, aby neutrpěly žádné jeho vlastnosti a účinné složky.

Koření dotváří naše jídla a dává jim tu správnou chuť. Bez něho by naše jídla byla mdlá a nevýrazná, něco by jim chybělo. Koření patří mezi suroviny, které potřebujeme mít stále po ruce. Některé druhy si kupujeme do zásoby za výhodnou cenu, jiné průběžně dokupujeme. Po nákupu musíme koření správně skladovat, aby si zachovalo kvalitu.

Do čeho dát koření

Správné skladování koření patří mezí základní dovednosti, které si potřebuje brzy osvojit každý začátečník v kuchyni.

  1. Originální obaly: Oblíbenou a jednoduchou variantou je skladovat koření v originálních obalech, přičemž je ale po použití musíme vždy dobře uzavřít. Na sáčky s kořením je výhodné mít úhlednou plastovou nebo papírovou krabici a sáčky do ní pěkně a přehledně narovnat.
  2. Malé skleničky: Osvědčenou a výhodnou možností je skladovat koření v malých skleničkách se šroubovacími uzávěry. Mohou to být např. skleničky od dětské výživy, které označíme názvy. 
  3. Větší sklenice: Také když kupujeme od některého druhu koření větší množství do zásoby, bývá výhodnější přesypat vše do sklenic  se šroubovacím uzávěrem. Ty pak uložíme na suché a tmavé místo (skříň nebo komora), aby koření nebylo zbytečně vystaveno slunečním paprskům. Z větších sklenic vždy menší množství odsypeme do menších skleniček k průběžné spotřebě. Tímto způsobem lze skladovat např. celý kmín.
  4. Speciální kořenky: Koření lze uchovávat v různých kořenkách, které se k tomuto účelu prodávají. Pokud se pro tento způsob rozhodnete, mějte na paměti především praktičnost a ochranu koření před vlhkem. Některé kořenky jsou sice velmi pěkné na pohled, ale časté používání nemusí být pohodlné.

 

O tom, že teprve koření dává našim jídlům tu správnou chuť, jistě není pochyb. Co třeba naše tradiční omáčky? Bez koření by to nebylo to pravé. Podle následujícího videa si můžete uvařit báječnou svíčkovou. Víte, jaké koření v ní nesmí chybět?

 

Komentáře

Další tipy a triky