Jak na domácí salko? Levnou a dobrou variantu můžete připravit podle videoreceptu
Salko je slazené zahuštěné mléko, které se těší velké oblibě, a to zejména o Vánocích. Vy si ho ale můžete poměrně jednoduše vyrobit doma. Vyjde vás levněji a stačí vám k tomu jen 3 ingredience.
Salko je typické hustou konzistencí a velmi sladkou chutí. Přidává se do nejrůznějších krémů, náplní, nepečených dortů nebo do vaječného likéru. Dá se s ním vykouzlit spousta báječného cukroví, po kterém se jen zapráší. Salko můžete také zkaramelizovat a využít tam, kde je žádoucí karamelová příchuť a ještě hustší konzistence.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit domácí salko
Na salko vyrobené podle úvodního videa budete potřebovat 300 ml mléka, 100 g krupicového cukru a 20 g másla.
- Mléko nalijte do hrnce s nepřilnavým dnem, přidejte cukr a máslo a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte za stálého míchání na mírném plameni 20–30 minut.
- Směs přelijte do sklenice a nechte vychladnout. Při přelévání ještě neočekávejte požadovanou hustotu, té dosáhnete až směs vychladne.
- Hotové salko vám vydrží v lednici asi týden.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře