Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salko je slazené zahuštěné mléko, které se těší velké oblibě, a to zejména o Vánocích. Vy si ho ale můžete poměrně jednoduše vyrobit doma. Vyjde vás levněji a stačí vám k tomu jen 3 ingredience.

Salko je typické hustou konzistencí a velmi sladkou chutí. Přidává se do nejrůznějších krémů, náplní, nepečených dortů nebo do vaječného likéru. Dá se s ním vykouzlit spousta báječného cukroví, po kterém se jen zapráší. Salko můžete také zkaramelizovat a využít tam, kde je žádoucí karamelová příchuť a ještě hustší konzistence.

Jak připravit domácí salko

Na salko vyrobené podle úvodního videa budete potřebovat 300 ml mléka, 100 g krupicového cukru a 20 g másla.

  1. Mléko nalijte do hrnce s nepřilnavým dnem, přidejte cukr a máslo a přiveďte k varu.
  2. Snižte teplotu a vařte za stálého míchání na mírném plameni 20–30 minut.
  3. Směs přelijte do sklenice a nechte vychladnout. Při přelévání ještě neočekávejte požadovanou hustotu, té dosáhnete až směs vychladne. 
  4. Hotové salko vám vydrží v lednici asi týden.
Přípravu salka hravě zvládnete podle našeho videoreceptu. Z hotového salka můžete připravit i jeho karamelovou verzi. Zavřenou sklenici se salkem povaříte zhruba 1,5 hodiny ve vodě a máte hotovo.

 

Komentáře

Další tipy a triky