Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Univerzální krém do cukroví jen ze dvou surovin: Stačí Salko, máslo a pět minut času, zvládne to i začátečník
Zdroj: Toprecepty

Máte ještě napečené košíčky, ořechy či linecké sušenky a potřebujete je něčím naplnit? Pokud už nestíháte a hledáte nějaký jednoduchý krém, zkuste třeba ten ze Salka a másla. Jeho příprava je neskutečně jednoduchá a navíc si jej můžete mnoha způsoby dochutit. 

Krém, který dlouho vydrží

Plnění cukroví krémy je společně s přípravou nepečených druhů jedním z posledních kroků, které v rámci sladkých předvánočních příprav absolvujeme. Pokud vás dokončování některých druhů cukroví teprve čeká a nemáte žádný prověřený krém, zkuste třeba ten úplně nejjednodušší po máslovém s cukrem, a to se Salkem.

I do něj se přidává máslo, místo cukru se do něj ale dává v poměru 1:1 slazené kondenzované mléko - Salko. Vzhledem k tomu, že jde o trvanlivý mléčný výrobek, předností takového krému je rovněž delší trvanlivost než třeba u krémů pudinkových nebo z vajec. Pokud budete cukroví s takovým krémem skladovat v lednici při stabilní teplotě, vydrží vám přibližně dva až tři týdny

Aby se krém nesrazil

Příprava tohoto krému je velmi snadná. Stačí jen máslo ušlehat se Salkem. Nejlépe to jde v robotu nebo ručním elektrickým šlehačem. Lepší je, když mají obě suroviny stejnou pokojovou teplotu. Hlavně máslo musí být změklé, aby se krém lépe šlehal.

Pokud byste použili studené máslo rovnou z lednice, hrozí, že se krém srazí.  To může nastat i v případě, když krém dostatečně nevyšleháte. Správně ušlehaný krém musí být krásně nadýchaný a jemný. Takový je pak ozdobou košíčků, plněných ořechů nebo trubiček, ale hodí se i do jiných druhů cukroví nebo třeba do dortů. 

Jak krém dochutit?

Krém je vynikající sám o sobě, pokud by vám ale připadal málo sladký, můžete do něj přidat ještě trochu moučkového cukru. Krém lze i různými způsoby dochutit

  • Úplně nejjednodušším řešením je použít karamelové Salko, případně si můžete to klasické zkaramelizovat tak, že celou neotevřenou konzervu ponoříte do hrnce s vodou a necháte vařit asi dvě hodiny. 
  • Část Salka můžete nahradit třeba rozpuštěnou čokoládou, místo ní lze použít i kakao.
  • Krém báječně ochutí i různé druhy koření, třeba vanilka, skořice nebo perníkové koření.
  • Delší trvanlivost krému zajistí, když do něj přidáte trochu rumu nebo jiného alkoholu. Vynikající volbou je třeba vaječný koňak nebo griotka. Alkohol jen přidávejte po malých dávkách a za stálého šlehání, aby vám příliš nenaředil krém a ten se pak nesrazil. 
  • Pro svěžejší ovocnou chuť je ideální volbou zavařenina, případně kůra z citronů či pomerančů. Jen si dejte pozor na šťávy, respektive na množství vody v dochucovadle, ta naruší konzistenci krému.  
  • Do krémů se báječně hodí i oříšky, jen pak počítejte s tím, že krémy s ořechy se rychleji kazí. Místo nich lze ale dát i ořechová másla, která jsou trvanlivější. 

Recept na krém z másla a Salka

Pokud vás tento jednoduchý krém zaujal nebo vám doma zbyla plechovka Salka, můžete si jej ušlehat podle našeho receptu.

Budete potřebovat: 1 plechovku Salka a 1 změklé máslo (případně 1, 5 másla). 

  1. Do větší mísy dejte nakrájené máslo a zalijte je Salkem z plechovky. Elektrickým šlehačem šlehejte.
  2. Zpočátku bude směs řídká, šleháním zhoustne. Výsledkem by měl být krásně hladký krém. 

Náš tip: Pro přípravu krému lze využít i domácí Salko. To se snadno připravíte podle našeho video receptu. 

Recepty k tomuto článku