Univerzální krém do cukroví jen ze dvou surovin: Stačí Salko, máslo a pět minut času, zvládne to i začátečník
19. 12. 2024 Vaření
Máte ještě napečené košíčky, ořechy či linecké sušenky a potřebujete je něčím naplnit? Pokud už nestíháte a hledáte nějaký jednoduchý krém, zkuste třeba ten ze Salka a másla. Jeho příprava je neskutečně jednoduchá a navíc si jej můžete mnoha způsoby dochutit.
Krém, který dlouho vydrží
Plnění cukroví krémy je společně s přípravou nepečených druhů jedním z posledních kroků, které v rámci sladkých předvánočních příprav absolvujeme. Pokud vás dokončování některých druhů cukroví teprve čeká a nemáte žádný prověřený krém, zkuste třeba ten úplně nejjednodušší po máslovém s cukrem, a to se Salkem.
I do něj se přidává máslo, místo cukru se do něj ale dává v poměru 1:1 slazené kondenzované mléko - Salko. Vzhledem k tomu, že jde o trvanlivý mléčný výrobek, předností takového krému je rovněž delší trvanlivost než třeba u krémů pudinkových nebo z vajec. Pokud budete cukroví s takovým krémem skladovat v lednici při stabilní teplotě, vydrží vám přibližně dva až tři týdny.
Mohlo by vás zajímat
Aby se krém nesrazil
Příprava tohoto krému je velmi snadná. Stačí jen máslo ušlehat se Salkem. Nejlépe to jde v robotu nebo ručním elektrickým šlehačem. Lepší je, když mají obě suroviny stejnou pokojovou teplotu. Hlavně máslo musí být změklé, aby se krém lépe šlehal.
Pokud byste použili studené máslo rovnou z lednice, hrozí, že se krém srazí. To může nastat i v případě, když krém dostatečně nevyšleháte. Správně ušlehaný krém musí být krásně nadýchaný a jemný. Takový je pak ozdobou košíčků, plněných ořechů nebo trubiček, ale hodí se i do jiných druhů cukroví nebo třeba do dortů.
Jak krém dochutit?
Krém je vynikající sám o sobě, pokud by vám ale připadal málo sladký, můžete do něj přidat ještě trochu moučkového cukru. Krém lze i různými způsoby dochutit.
- Úplně nejjednodušším řešením je použít karamelové Salko, případně si můžete to klasické zkaramelizovat tak, že celou neotevřenou konzervu ponoříte do hrnce s vodou a necháte vařit asi dvě hodiny.
- Část Salka můžete nahradit třeba rozpuštěnou čokoládou, místo ní lze použít i kakao.
- Krém báječně ochutí i různé druhy koření, třeba vanilka, skořice nebo perníkové koření.
- Delší trvanlivost krému zajistí, když do něj přidáte trochu rumu nebo jiného alkoholu. Vynikající volbou je třeba vaječný koňak nebo griotka. Alkohol jen přidávejte po malých dávkách a za stálého šlehání, aby vám příliš nenaředil krém a ten se pak nesrazil.
- Pro svěžejší ovocnou chuť je ideální volbou zavařenina, případně kůra z citronů či pomerančů. Jen si dejte pozor na šťávy, respektive na množství vody v dochucovadle, ta naruší konzistenci krému.
- Do krémů se báječně hodí i oříšky, jen pak počítejte s tím, že krémy s ořechy se rychleji kazí. Místo nich lze ale dát i ořechová másla, která jsou trvanlivější.
Recept na krém z másla a Salka
Pokud vás tento jednoduchý krém zaujal nebo vám doma zbyla plechovka Salka, můžete si jej ušlehat podle našeho receptu.
Budete potřebovat: 1 plechovku Salka a 1 změklé máslo (případně 1, 5 másla).
- Do větší mísy dejte nakrájené máslo a zalijte je Salkem z plechovky. Elektrickým šlehačem šlehejte.
- Zpočátku bude směs řídká, šleháním zhoustne. Výsledkem by měl být krásně hladký krém.
Náš tip: Pro přípravu krému lze využít i domácí Salko. To se snadno připravíte podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více