Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dorty, ozdobené květinami a růžemi, jsou určeny převážně pro dívky a ženy. Květinou na moučníku vyjadřujeme lásku a něžnost. Můžeme ho sice ozdobit i živými květy, ale ty jedlé jsou daleko oblíbenější.

V minulosti byla většina dortů ozdobena jednoduchou barevnou růžičkou z mléčného marcipánu. Každý květ znamenal boj o to, kdo ji uloví a sní. Doba se však posunula a v současnosti jsou dorty ozdobené girlandami květin z potahovky.

Jak vyrobit květiny na dort

Nejvhodnějším materiálem pro výrobu růžiček a jiných květin jsou koupený i domácí marcipán, potahovací hmota, modelovací čokoláda a máslový krém:

  • Modelovací hmotu, marcipán a čokoládu musíme ručně zpracovávat, dokud nebudou měkké a tvárné. Obarvíme je jedlými potravinářskými barvami, důkladně propracujeme a pak z plátků těsta vykrajujeme pomocí tvořítek květinky nebo kolečka na růžičky.
  • Krémové růžičky vytvoříme z barevného krému nebo ze šlehačky, které stříkáme ze sáčku s řezanou špičkou přímo na dort. Tvarované krémové růže jsou pak práce pro profesionální cukráře. Bílkové květy připravíme z husté cukrové polevy, kterou musíme nechat zaschnout.

Jak na koupenou modelovací hmotu

Modelovací a potahovací hmotu koupíme v každém větším obchodě s potravinami, s cukrářskými potřebami nebo na internetu. Jelikož bývají už obarvené, stačí jen přikoupit bílou hmotu na zesvětlení tmavších odstínů a jen ji důkladně prohníst. Růžičky je vhodnější modelovat 1–2 dny předem. Květy zaschnou, ztvrdnou a lépe se s nimi manipuluje, při konzumaci jsou pevné, ale přitom měkké.

Chtěli byste na vlastní oči vidět, jak se vyrábí domácí marcipán? Podívejte se na video a zvažte, jestli si ho nezkusíte připravit sami:

 

 

Komentáře

Další tipy a triky