Tarator: Bulharská studená polévka vás nadchne svou chutí i svěžestí nejen v létě
Bulharská kuchyně je rozmanitá a mnoho pokrmů se liší přípravou i určitými ingrediencemi podle oblasti, ve které se připravují. Tarator je však klasikou nad všechny klasiky a Bulhaři na tuto studenou polévku nedají dopustit.
Parné léto, bulharská pláž a touha po lehkém, osvěžujícím jídle. To je naše první myšlenka, jakmile se řekne tarator. Tato studená polévka se podává samostatně jako lehké jídlo, může se však servírovat i jako příloha (salát) k jinému pokrmu.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit bulharský tarator
Připravte si s námi tuto osvěžující studenou polévku, kterou nejvíce oceníte právě v letních horkých dnech, kdy se nikomu nechce stát u sporáku ani jíst tučná jídla.
- K jeho přípravě potřebujete 600 g bílého jogurtu, 2 salátové okurky, 4 stroužky česneku, olivový olej, kopr, sůl, pepř a vlašské ořechy k finálnímu dozdobení.
- Omyté okurky nakrájejte na malé a úhledné kostičky, osolte a opepřete. Šťávu, kterou pustí, nevylévejte - je nedílnou součástí tohoto pokrmu.
- Přidejte prolisovaný nebo utřený česnek a nadrobno nakrájený kopr (množství volte podle sebe, jeho chuť uležením zesílí). Promíchejte a dejte vychladit.
- Vychlazený tarator podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Servírujte zalitý trochou olivového nebo slunečnicového oleje, posypaný nahrubo nasekanými vlašskými ořechy, spolu s tenkými plátky okurky a snítkou kopru.
- Tip: Ořechy používejte až na finální posypání pokrmu před jeho podáváním. Pokud byste je přidali do taratoru už při jeho přípravě, zabarvily by ho do hnědé, nevábné barvy. Pokud je však vynecháte úplně, vůbec nic se nestane.
Tarator se podává pořádně uleželý a vychlazený, někdy se dokonce můžete setkat s jeho servírováním spolu s ledem (stačí 1–2 kostky ledu na dno misky či talíře). Za zkoušku rozhodně stojí bulharská musaka servírovaná spolu s taratorem, co myslíte?
Komentáře