

Marcipán (mléčná hmota)
Suroviny
- 20 dkg mletého cukru
- 10 dkg sušené polotučné mléko + voda - přidávat opatrně, až vznikne hmota podobná plastelíně.
Postup přípravy receptu
Hmotu zpracovat a když se udělá kulička a nemění tvar, tak je to dobré.
Poznámka od kuchařky
Dělám z této hmoty kytičky, postavičky, prostě vše a taky s ní potahuji dorty.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Marcipán (mléčná hmota)
-
Takže 50 ml vody napoprvé bylo moc, dodělala jsem na 30 dkg cukr moučka a necelých 15 dkg sušeného mléka (asi BoheMilk z kauflandu). Pak je to konečně jako plastelína. Zpracovávám rukama "zamoučenýma" cukrem moučkou. Chuťově výborné, jen recept s množstvím typu "trochu vody, zkoušejte a uvidíte" je pro začátečníka jak rybí stehno. Nenechte se odradit, nechte robot hnětat déle, ono to tu tekutinu vstřebá a až pak přidávejte. Neuspěchat. Pak to zase celkem vysychá, je lepší to mít přikryté. Formovala jsem vykrajovátky, formičkami ze silikonu. Zbytek jsem dala do mrazáku. Jsem cukrářstvím nepolíbená, tak to trvalo.
-
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, ten marcipán barvíte klasickým práškovým potravinářským barvivem nebo takovým tím tekutým či jinak? A barvivo přimícháváte přímo do hmoty nebo jak? A když uděláte hmotu, tak je marcipán hned lesklý nebo ho ještě potíráte, aby měl lesk? Předem moc děkuji za odpověď :) -
Dnes budu dělat poprvé marcipán tak snad se provede
-
Kristýna : jsem ráda za spokojenost,dělám ho už léta.
-
Lepší marcipan jsem nejedla
skvěle se sním pracuje,netrhá se a krásně jsem sním potáhla celý dort. Za mne velká spokojenost...moc děkuji.
-
Verča: Tak to jste mne potěšila,děkuji
-
Paní Lidko, moc děkuji za recept, lepší marcipán jsem nejedla! a všichni jej strašně chválili
nehledě na to kolik člověk ušetří
odteď ho budu jenom dělat a nekupovat
takže ještě jednou děkuji
-
Eva: Dala jste hodně vody,musíte s vodou opravdu opatrně,teď musíte přidat cukr i sušené mléko a zpracovat znovu.
-
LIDKA: Zdravím, zkoušela jsem Váš marcipán a někde jsem udělala chybu. Hmota je mokrá, hrozně lepkavá, nezpracovatelná a to jsem vodu lila opatrně...Netušíte jak to ještě zachránit? Přidat suš. mléko..? :O
-
Jara.H.: nemáte zač,jsem ráda že jste byla spokojena
-
V sobotu jsem zkoušela dort potáhnout tímto marcipánem a na něj krtečka,všem moc chutnal a malou moc potěšil.Děkuji za skvělý recept
Jara.H
-
Lucia:Já do mléčné hmoty ještě přidávám pšeničný/kukuřičný sirup, nebo glukózu. To zajistí hmotě elasticitu a modelované růžičky, ani jiné věci nepraskají...
-
Lucia - taky dělám z polotučného mléka a nemám vyhraněnou značku,nevím co mohlo způsobit ty bílé tečky a asi byl marcipán málo vypracuvaný,nikdy se mi při krájení neláme,nevím.
-
Dobry vecer mohla by som sa opytat ci zalezi a znacke suseneho mlieka lebo ja ked som robila tak som mala take bodky male ako keby s praskoveho ckru a obe zmesi som osievala cez sitko a ked sa krajal na torte tak sa strasne lamal a robila som s polotucneho mlieka
dakujem za kazdu radu
-
to je na zbláznenie
, tak by som si to dala...
vyzerá to super