Jak připravit dýňový sirup? Dopřejte si kávu nebo lívance s nádechem podzimu
S podzimem přichází čas dýní, což znamená záplavu dýňových pochoutek na našich stolech. Ať už máte raději dýně naslano, nebo nasladko, dýňový sirup si oblíbíte. Na následujících řádcích vás provedeme jeho přípravou.
Kořeněný dýňový sirup je neodmyslitelnou součástí pumpkin spice latte, které mají na podzim v nabídce snad všechny kavárny. Ovšem u kávy jeho využití teprve začíná - dýňový sirup skvěle ochutí jogurt, kaši, muffiny, ale také například lívance.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak snadno připravit dýňový sirup
Na jednu dávku dýňového sirupu budete potřebovat 1/2 středně velké dýně hokaido, 200 g třtinového cukru, 500 ml vody, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžičky skořice, 1/2 lžičky muškátového oříšku a 1/2 lžičky sušeného zázvoru.
- Dýni očistěte, omyjte a vydlabejte z ní semínka; poté ji nakrájejte na stejně velké kostky (aby byly hotové ve stejném čase) a uvařte zcela doměkka.
- Uvařenou dýni sceďte a následně ji rozmixujte do hladkého dýňového pyré.
- Do hrnce nalijte vodu, přisypte oba druhy cukru a přiveďte k varu. Jakmile se cukr rozpustí, přisypte veškeré koření a přidejte dýňové pyré.
- Důkladně promíchejte a za občasného míchání obsah hrnce vařte zhruba 10 minut - musí začít houstnout. Poté nechte vychladnout.
- Vychladlý dýňový sirup propasírujte přes sítko, abyste docílili dokonale jemné konzistence, a následně ho přelijte do vysterilizovaných a dobře těsnících sklenic. Sirup uchovávejte v lednici.
Tip: Skořici, muškátový oříšek a zázvor můžete vyměnit za hotovou směs dýňového koření nebo ještě lépe za oblíbené perníčkové koření.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
A na čem si můžete pochutnat ve spojení s dýňovým sirupem? Můžete ho využít všude tam, kam byste jindy přidali tekutá sladidla nebo med, případně jiné druhy ochucených sirupů. Co jím dochutit například extra rychlé lívance podle videa níže?
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře