Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbové řízky z horkovzdušné fritézy: Připravte si houby ve znatelně lehčí podobě
Zdroj: Freepik, stockking

Horkovzdušná fritéza je velkým pomocníkem hlavně pro ty, kteří si rádi dopřejí smažená jídla, ale nechtějí je mít nasáklá tukem. Příprava takových jídel je ve fritéze o poznání jednodušší i zdravější. Co zkusit houbové řízky?

S houbařskou sezónou jdou ruku v ruce oblíbené houbové recepty - ať už máte nejraději omáčky, směsi na topinky nebo bedly na kmíně, nikdy nesáhnete vedle. Abyste však řízky z hub připravili zdravěji, zkuste je udělat v horkovzdušné fritéze.

Jak připravit houbové řízky v horkovzdušné fritéze

Buďte bez obav, na přípravě řízků z hub není nic složitého, stejně tak ani na jejich tepelné úpravě v horkovzdušné fritéze. Stačí dodržet pár kroků a dobrota je hotová.

  1. Pečlivě očištěné houby nakrájejte na zhruba 1 cm silné plátky.
  2. Plátky hub následně obalte v klasickém trojobalu, tedy v mouce, v rozšlehaných osolených vejcích a nakonec ve strouhance. Trojobal lze také obměňovat - do vajec přidat sušený česnek nebo bylinky, do strouhanky zase strouhaný sýr.
  3. Obalené houbové řízky pak za pomoci mašlovačky potřete olejem z obou stran, případně použijte olej ve spreji a ihned je vložte do horkovzdušné fritézy.
  4. Ve fritéze pak řízky připravujte při 200 °C dozlatova, kdy je v polovině doby otočte. Doba přípravy se liší podle typu vaší horkovzdušné fritézy, obecně se však doporučuje alespoň 7 minut z každé strany. Houby pravidelně kontrolujte.

Tip: Houby nesolte předem - sůl z nich totiž vytahuje vodu, a tak by se na jejich plátcích neudržel trojobal a při "smažení" by z hub sjížděl. Osolte proto rozšlehaná vajíčka a po obalení houby ihned tepelně upravte. Udělat můžete také těstíčko k obalování z mouky, vajec a soli. To vám usnadní a o jeden krok zkrátí přípravu.

Máte nějaký svůj tajný trik, jak udělat houbové řízky ještě lepšími? Podělte se s námi v komentářích a pokud máte raději lehčí úpravu hub, zkuste bedly na kmíně. Jejich přípravou vás krok za krokem provede náš názorný videorecept. Dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli