Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablka v těstíčku byla retro dobrotou našich babiček. Když nebyl čas na pečení buchet, koláčů a bábovek, našly aspoň jablka, pokrájely je a osmažily namočené do těsta, jehož příprava byla otázkou několika minut.

Smažená jablka v těstíčku jsou jednoduchým sladkým moučníkem, který se dá připravit pokaždé, když nás honí mlsná. Výhodou je zužitkování zralých jablek, nevýhodou sladkost a mastnota při smažení - ty jsou však vyváženy báječnou chutí.

Jak připravit jablka v těstíčku

Příprava sestává ze tří základních kroků:

  1. Umíchání těstíčka – smícháme 1 hrnek vlažného mléka, 2 vejce, 2 lžíce rumu, vanilkový cukr, 8 lžic hladké mouky a 1/2 sáčku kypřicího prášku. Metlou vyšleháme těsto do husté konzistence jako na lívance nebo na palačinky.
  2. Příprava jablíček - oloupaná jablka pokrájíme na plátky o síle 0,5–0,75 cm. Středy odstraníme kulatým vykrajovátkem nebo odstraňovačem jádřinců. Těsně před smažením obalíme kroužky ve skořicovém cukru.
  3. Smažení kroužků - jablka namáčíme v těstíčku a smažíme na oleji z obou stran dozlatova. Necháme je okapat na ubrousku a na talíři poprášíme moučkovým cukrem se špetkou skořice. Pro mlsaly můžeme kroužky pokapat máslem.

Tip: Těstíčko vyšleháme jen se žloutky a na konci přidáme sníh z bílků. Metlou vymícháme jemné těsto.

Jablíčka v těstíčku se v mnohých receptech nazývají různě. Zkuste si s námi připravit podle videa jablka v županu smažená v lívanečníku:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli