Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když se urodí hodně zeleniny nebo ovoce, přemýšlíme, jak plody uchovat nebo chytře zakonzervovat, abychom se z nich mohli těšit i mimo sezónu. U rajčat je možností hned několik, jednou z nich je protlak. Začátečníci někdy hledají odpovědi na zdánlivě jasnou věc a proto jim vždy rádi odpovíme.

V zavařování vynikají hlavně naše babičky i maminky. Kdo to chce zkusit a naučit se sám, často jejich rady vyhledává, jsou totiž spolehlivé díky životním zkušenostem a praxi hospodyněk. Zavařování se mnohdy vyplatí, protože mimo sezónu není zelenina tak kvalitní a je zbytečně drahá.

Jak dlouho vařit rajčata na protlak

Zavařit protlak je snadné. Omytá rajčata rozkrájejte, mírně osolte (sůl je konzervant) a duste, dokud se slupka sama neodloučí a rajčata se nerozvaří na kaši. Trvá to obvykle 20–30 minut. Pak je rozmixujte a propasírujte přes síto (slupky a zrníčka zůstanou na něm). Protlak na mírném ohni zahustěte odpařením přebytečné vody. V této fázi ho můžete i dochutit kořením nebo bylinkami.

Horký hotový protlak lijte do suchých horkých skleniček, uzavřete a na 10 minut otočte na víčko. Můžete ho i sterilovat 20 minut při varu vodní lázně.

Názornou ukázku přípravy rajčatového protlaku pro vás máme připravenou jako videorecept. Tak s chutí do toho, je to opravdu snadné.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli