Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přebytky úrody i výhodné nákupy ovoce a zeleniny je potřeba zakonzervovat na zimu, jenže začátečníkům se zavařování leckdy nepovede, protože snadno udělají zbytečné chyby. Máme pro vás několik rad, které vám pomohou proces zavařování provést bezchybně, aby nic nepřišlo nazmar.

Při zavařování je nejen podstatné mít kvalitní a zdravé suroviny, ale také dodržovat čistotu všech pomůcek a také sklenic a víček. Když dodržujeme některá pravidla, obsah sklenic zůstane i po delší době v pořádku a nebude se zbytečně kazit

Jak plnit zavařovací sklenice

S postupem jistě rády poradí naše maminky a babičky, ty podstatné rady jsme vám ale sepsali a také se na ně můžete podívat v úvodním videu, které doporučujeme ke zhlédnutí. 

  1. Sklenice nejprve dobře umyjte a osušte. Můžete využít mycí program v myčce a také krátké zahřátí na plechu v troubě.
  2. K plnění sklenic používejte přiměřeně velkou nálevku, kterou si koupíte v domácích potřebách. Nálevky se prodávají ve více velikostech.
  3. Při plnění sklenic dávejte pozor, ať zbytečně neušpiníte jejich hrdla.
  4. Pokud k ušpinění dojde, dobře hrdla očistěte.
  5. Poté sklenice uzavřete perfektně čistým a také kvalitním a nepoškozeným víčkem.
  6. Uzavřené sklenice sterilujte podle konkrétního receptu.
  7. Některé hospodyňky pak sklenice ještě otáčí víčkem dolů, jiné raději přikryjí sklenice hned po zavaření ručníkem a nechají je pod ním až do zchladnutí.

Čistota je základ úspěchu

Kromě sklenic a víček dbejte o čistotu dalšího nádobí (naběraček, lžic, hrnců) a také o kvalitu a čistotu všech zavařovaných surovin. Dodržujte pečlivě postupy zavařování včetně doporučených časů a teplot.

Podle následujícího videoreceptu si můžete zavařit výtečné domácí lečo.

Přejeme, ať se vám zavařování dobře povede.

Máte ještě další rady a tipy k zavařování? Budeme rádi, když nám je napíšete pod článek do komentáře.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli