Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařené okurky jsou oblíbenou domácí lahůdkou, osvědčené recepty na jejich přípravu si předáváme z generace na generaci a není divu. Správně "vychytaný" nálev dokáže vykouzlit báječnou chuť a okurky pak vylepší celou řadu oblíbených jídel.

Důležité je použít k zavařování správné okurky - zdravé, čerstvé a nepoškozené, nejlépe malé nebo střední velikosti. Před zavařováním je dobře očistíme a umyjeme, vhodné je namočení na 30–60 minut do co nejstudenější vody, aby byly po zavaření svěží a křupavé.

Čím zalít okurky ve sklenicích

Máme dvě možnosti, jak postupovat. Buď okurky se všemi potřebnými surovinami (včetně několika lžic octa) dáme rovnou do sklenic a zalijeme jen studenou vodou nebo okurky ve sklenicích zalijeme převařeným a vychladlým octovým nálevem

Z čeho je nálev na okurky

Nálev se skládá z vody, octu, cukru, soli a koření. 

  • Vhodné koření: Nejčastěji používáme celý černý pepř, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, někdy i hřebíček, skořici nebo fenykl. Koření buď svaříme s nálevem nebo ho dáme rovnou do sklenic a nálevem jen zalijeme.
  • Místo cukru je možné použít sladidlo sacharin, okurky s ním budou příjemně křupavé.
  • Místo koření a soli můžeme přidat hotovou kořenící směs na nakládání např. Deko.

Jak připravit nálev na okurky

Odměřené množství surovin na nálev v hrnci krátce převaříme, pak necháme zchladnout a použijeme k zalití okurek narovnaných ve sklenicích. Koření z nálevu rozdělujeme tak, aby bylo v každé sklenici trochu. Při nalévání je vhodné používat nálevku, abychom zbytečně nepotřísnili okraje sklenic.

Nálev na okurky můžete připravit podle následujícího videoreceptu:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli