Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasická koprová omáčka patří mezi poklady české kuchyně. Smetanová omáčka je obohacená o štědrou porci nasekaného kopru, který dodá omáčce tu pravou lahodnou vůni a chuť. Inspirujte se receptem na výtečný oběd.

Koprovka často dělí národ na dva tábory, na ty, kdo ji bezmezně milují, a na ty, co ji nemají v lásce kvůli kopru. Tato bylinka má však skvělé ochucovací schopnosti a všestranné využití do polévek, omáček, salátů i dresinků.

Jak uvařit koprovou omáčku

Koprová omáčka je milovaná také pro rychlost přípravy, snadno ji připraví i úplní začátečníci v kuchyni.
  1. Na cca 5 porcí omáčky budete potřebovat tyto suroviny
  2. Nejprve rozpusťte v hrnci máslo a přidejte hladkou mouku, smícháním vytvoříte světlou jíšku.
  3. Poté jíšku za stálého míchání metličkou zalijte prochladlým vývarem i mlékem a přiveďte k varu.
  4. Omáčku osolte a za občasného promíchání pozvolna vařte asi 30 minut.
  5. Ke konci přípravy vmíchejte smetanu na vaření a po dosažení varu můžete upravit konzistenci omáčky přidáním vývaru nebo mléka.
  6. Na závěr přidejte čerstvě nasekaný kopr a poté ihned odstavte.
  7. Nyní omáčku dochuťte solí, cukrem a octem. Na zjemnění přidejte podle chuti i kousek másla.
  8. Koprovou omáčku podávejte s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem, případně s vařeným bramborem a vejcem.

Pojďte si připravit jemnou koprovou omáčku k nedělnímu obědu, videonávod vám poradí, jak na to, a to pěkně krok za krokem. Napište nám do komentáře, jak se vám omáčka povedla.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky