Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat správně hemenex. Oblíbenou snídaní jistě nikdo nepohrdne
Zdroj: Fotografie by Freepik

Ham and eggs, neboli po česku hemenex, je výtečná slaná vajíčková pochoutka, která se velmi často podává k snídani. Jak si ho doma správně připravit, abyste měli pevný bílek, ale zároveň krémové žloutky, to vám poradíme v dnešním článku.

Hemenex se dostal do České republiky ze zahraničí. Jde o typickou anglickou snídani, která se postupem času stala oblíbenou i v Americe. Jedná se o rychlý a snadný pokrm, jehož základ spočívá v kvalitních výchozích surovinách, kterými jsou vajíčka a šunka. 

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Hemenex

Hemenex lze připravit k slavnostní snídani nebo k rychlé večeři. Jeho příprava je jednoduchá, na pánvi by měla být prohřátá šunka, vaječné bílky pevné konzistence a krémové žloutky. Vše se jen osolí a opepří. Podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou.

Jak připravit hemenex v šesti krocích

Tato vaječná pochoutka se těší velké oblibě i z toho důvodu, že si ji můžete obměňovat podle svých chutí a zásob v ledničce. Lze do ní přidat slaninu nebo zeleninu. My vám dnes ukážeme základní recept v 6 krocích a když podle něho budete postupovat, stanete se královnou snídaní.

  1. Nejprve si nachystejte veškeré potřebné suroviny, kterými jsou vejce, šunka, olej, sůl a pepř.
  2. Na kvalitní pánvi rozpalte olej a na něm opečte plátky šunky.
  3. Na osmaženou šunku rozklepněte vajíčka, která opatrně naběračkou roztáhněte po celé šířce pánve. Žloutky můžete nechat lehce rozjet.
  4. Ještě syrová vajíčka na pánvi osolte a opepřete. Poté pozvolna opékejte do doby, než se vaječná placka začne zespodu oddělovat.
  5. Je důležité vychytat správnou konzistenci. Bílky by měly být pevné, neměly by být syrové. Pokud máte na pánvičce více vajec, můžete si vzít na pomoc pokličku a vajíčka na chvíli přiklopit.
  6. Hemenex podávejte s čerstvým pečivem.
  7. Tip: Hemenex můžete na závěr posypat pokrájenou čerstvou cibulkou.

Na jaký způsob si nejraději připravujete vajíčka vy? Napište nám své tipy do komentáře pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více