Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Džem je rosolovitá hmota z rozvařeného ovoce nebo celých drobných plodů. Ovoce rozmačkáme a vaříme s cukrem, který by měl tvořit minimálně třetinu celého množství džemu. Druhou třetinu tvoří podíl ovocných kousků.

Nadbytek ovoce přímo láká, abychom z něj uvařili marmeládu nebo džem. Nezralé ovoce je však málo sladké, proto musíme přidat více cukru. Přezrálé ovoce má zase málo pektinu, který zajišťuje hustotu džemu. Poradíme, jak napravit řídký džem.

Jak zahustit řídký džem

Můžeme si vybrat ze třech možností:

  1. Citrónová šťáva nebo kyselina citrónová džem nejen dochutí, ale i zahustí.
  2. Želírovací cukr, který smícháme s potřebným množstvím krupicového cukru, se o hustotu postará během chvilky.
  3. Pektin je obsažený v některém ovoci (jablka, rybíz), ale můžeme ho i samostatně koupit. Díky pektinu džem rychle zhoustne.

Tip: Přidávejte cukr do džemu postupně a pokud je stále řídký (to zjistíte odkápnutím na vychlazený talířek), vařte ho déle, aby se odpařila tekutina.

Jahody jsou pro přípravu džemu velmi oblíbené. Přesný postup vám může poradit náš videorecept:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více