Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na zdobení vánočního cukroví? Přinášíme velký přehled a inspiraci, jak cukroví dotvořit a povýšit ho na umělecký výtvor
Zdroj: pixabay

Vkusně a hezky dozdobené cukroví se stává krásnou dekorací vánočního stolu, kterou je radost nejen jíst, ale i pozorovat. Navíc i díky pečlivě nazdobenému cukroví můžeme prožívat příjemnou vánoční atmosféru. Poradíme, jaké se nám nabízí možnosti pro dozdobení cukroví.

Ať už si polevu vytvoříme sami, nebo ji zakoupíme, pustíme se před Vánočními svátky konečně do závěrečného zdobení. Některé cukroví jsme si už zvykli zdobit tradičním způsobem, na jiném lze více experimentovat, hlavně pokud nám chtějí pomáhat děti. Podle druhu polevy volíme způsob, jak ji na cukroví dáme. 
Do polevy namáčíme buď celou horní část, nebo jen některé části, či polovinu cukroví. 
  • Při namáčení je třeba mít v nádobě dostatečně vysokou hladinu polevy, abychom ponořili celé cukroví, či část kterou chceme. Použijeme proto nádobu s menší plochou, abychom polevy nemuseli mít zbytečně mnoho.
  • Kuličky napíchneme na párátko a takto je celé namáčíme.
  • Namočené cukroví odkládáme na pečicí papír, kde ho necháme zatuhnout.

Polévání cukroví polevou

Podobná varianta jako namáčení je cukroví polévat.

  • Cukroví rozložíme na mřížku, pod kterou umístíme plech.
  • Rovnoměrně je poléváme. 
  • Okapanou polevu můžeme znovu rozehřát a opětovně použít.

Roztírání polevy na cukroví

V některých případech polevu na cukroví roztíráme. Tento postup se hodí například na rumové měsíčky s citronovou polevou. Je potřeba pracovat velmi rychle, než nám poleva začne tuhnout.

Jak udělat cákance z polevy

Cákance z polevy jsou rychlé a efektní.

  • Cukroví rozložíme na mřížku, případně pečicí papír, těsně k sobě.
  • Polevu si připravíme do cukrářského sáčku.
  • Mřížku nebo vodorovné proužky vytvoříme pomocí dlouhých tahů nad rozloženým cukrovím.
  • Můžeme vytvářet i jiné, nepravidelné, obrazce.

Zdobení kreslením polevou

Je typické pro perníčky, které zdobíme většinou bílkovou polevou. Důležité je především připravit správně hustou polevu. 
  • Polevu si připravíme do cukrářského sáčku, případně využijeme zakoupené tubičky.
  • Bílkovou polevu můžeme obarvit potravinářskými barvami.
  • Pokud chceme vybarvit větší plochy, hodí se mít polevu lehce řidší.

Ozdobné části 

Zdobení, kterým doplňujeme polevu, je třeba dát na cukroví dříve, než poleva začne tuhnout, aby nám společně s polevou pěkně drželo. Opatrně ho umístíme na cukroví tak, abychom nesetřeli polevu, a měli zdobení tam, kde ho chceme mít. 
Nejprve namočíme či natřeme cukroví do polevy, a pak ihned posypeme jemným zdobením, nebo opatrně umístíme jiné větší kousky.
Na dozdobení cukroví se používá:
  • půlka vlašského ořechu,
  • půlka mandle,
  • lískové ořechy,
  • pomleté ořechy,
  • čokoládové hobliny,
  • cukrové zdobení - různé perličky, srdíčka, vločky - vybereme si při nákupu podle našich představ.

Pocukrování cukroví

Pěkným a jednoduchým dozdobením cukroví je i jen ho poprášit cukrem moučkou, případně kakaem. Cukroví rozložíme vedle sebe a poprášíme ho pomocí jemného sítka. Tento způsob zdobení je typický například pro linecké cukroví.

Obalování cukroví v cukru

Některé cukroví, jako například vanilkové rohlíčky, se v cukru dokonce obaluje.

  • V nádobce umícháme směs cukru moučky a vanilkového cukru.
  • Pár minut po vytažení z trouby, ještě před vychladnutím cukroví, kousky jemně obalujeme ve směsi a pak vyrovnáme na připravený tác.

Obalování kuliček

Nepečené kuličky obalujeme v různých surovinách. Vytvoří krásný a originální vzhled. Do misky připravíme surovinu, ve které chceme obalovat, a kuličky v ní jemně vyválíme a klademe do připravené nádoby.

Použít můžeme například:

  • kokos,
  • kakao,
  • skořici,
  • mleté vlašské ořechy,
  • drcené pistacie,
  • čokoládu - strouhanou, nebo v koupeném zdobení,
  • cukrářské zdobení,
  • nadrcené sušené ovoce jako např. maliny či jahody.

Pestrého vzoru lze dosáhnout i pomocí potravinářských barev. Dobrým nositelem barev je právě kokos, který můžeme obarvit a obalovat cukroví v něm. 

Různé způsoby zdobení se dají zajímavě a vkusně kombinovat a doplňovat. V následujícím videu je vidět, jak se dá cukroví namáčet v čokoládě, jednoduchým způsobem malovat čokoládou, a dozdobit kokosem.

Přehled třiceti nejoblíbenějších druhů cukroví pro naši inspiraci se nachází v následujícím článku.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více