Jak se dělají makronky v troubě? Pečení křehkých pusinek je cukrářská alchymie
Makronky (francouzsky macaron) je křehké sněhové cukroví plněné krémem. Připravuje se z bílků, cukru, mandlové mouky a barviva. Makronky se plní máslovými krémy, čokoládovou ganache a krémy s ovocným pyré.
Makronky jsou ploché kulaté pusinky hrající všemi barvami. Ačkoliv se příprava cukroví zdá neobyčejně snadná, mnoho kuchařek si vyláme zuby na jejich pečení, při kterém makronky vyběhnou, vytvoří krček a povrch zůstane rovný a hladký.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se pečou makronky v troubě
Těsto naneseme pomocí cukrářského sáčku na plech s naznačenými kolečky:
- S plechem několikrát bouchneme o stůl, aby unikly vzduchové bubliny, které by v troubě roztrhaly těsto. Pomoci si můžeme i párátkem.
- Makronky musí na povrchu zaschnout - při doteku prstem nesmí být lepkavé. To trvá 1–3 hodiny podle stupně vlhkosti v kuchyni.
- Troubu vyhřejeme na 150 °C. Po vložení plechu pečeme 12–15 minut, pak pootevřeme troubu a necháme ji několik minut odvětrat.
- Pokud nám trouba více hřeje, snížíme po 10 minutách teplotu na 120–130 °C a zbytečně neotevíráme dvířka - každá trouba má již zabudované světlo.
Hotové makronky poznáme podle typického "krčku" neboli "nožičky" a suchého matného povrchu. Kolečka jdou lehce odlepit od pečicího papíru.
Návod na pečení zní složitě, ale pokud máme rádi výzvy, můžeme přípravu zvládnout - například podle videa. Odměnou nám bude křehké cukroví, které budou všichni obdivovat:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře