Jak zahustit tradiční rajskou omáčku? Uvařte jemnou omáčku bez hrudek
Tradiční rajská omáčka je skvostem české kuchyně. Připravuje se z rajského protlaku nebo z čerstvých propasírovaných rajčat. Jak ale rajskou zahustit? Nejčastěji máslovou nebo sádlovou jíškou.
Rajskou omáčku můžeme připravit hned několika způsoby, někdo si zvolí rajčatový protlak, ať už domácí nebo kupovaný, nebo použije čerstvá rajčata, která se musí propasírovat. K rajské nesmíme opomenout tradiční houskový knedlík.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zahušťovat rajskou omáčku
Zahuštění jíškou: Na zahuštění jíškou potřebujeme lžíci másla (použít můžeme také sádlo nebo přepuštěné máslo) a jednu až dvě lžíce hladké mouky.
- Rozehřejeme si tuk, poté do něj nasypeme mouku a řádně promícháme metličkou. Chvíli jíšku restujeme a stále mícháme, aby se nepřipálila.
- Nyní jíšku zalijeme studeným vývarem a dobře rozmícháme metličkou. Přivedeme k varu a necháme provařovat asi 10 minut. Jíšku nikdy nezaléváme horkým vývarem, díky tomu by omáčka rychle zhoustla a vytvořily by se hrudky.
Zahuštění zeleninou: Rajská lze uvařit bez zahuštění moukou. V podstatě je pouze třeba dát do základu dostatečné množství zeleniny, kterou následně rozmixujeme a propasírujeme, čímž se nám omáčka krásně zahustí.
Na tradiční rajskou omáčku, která se zahušťuje jíškou, se můžete podívat v tomto videoreceptu. Napište nám do komentáře, jak se vám omáčka povedla. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 6 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 6 hodinami
Banana split
Přidáno před 6 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 19 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 20 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zahustit omáčku bez přidání mouky? Poradíme vám zdravé varianty na dokonalý pokrm
Připravit jíšku podle názorného videa dokáže úplně každý. Je výborná k zahušťování polévek a omáček, navíc vylepší jejich chuť
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Komentáře