Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se starat o okurky v pozdním létě. Jak postupovat, když malé plody žloutnou
Zdroj: Toprecepty

Bohatá úroda okurek je přáním každého zahrádkáře. Při teplém počasí a v dobrých pěstitelských podmínkách se rostlinám daří a hojně plodí. V druhé polovině léta již plodnost obvykle klesá, listy často začínají žloutnout a rostliny obvykle napadnou houbové choroby.

Na plodnost a kvalitu okurek má podstatný vliv správně zvolená odrůda. Zaměřujeme se na odrůdy, které se nejlépe hodí do teplotních podmínek, ve kterých máme zahradu. Důležité je, aby byly odolné proti houbovým chorobám, ty totiž dokáží za krátkou dobu zdecimovat celé pěkné porosty.

Co potřebují okurky v pozdním létě

O záhony se dobře staráme po celé léto, okopáváme je a zbavujeme plevelů

  1. Okurky potřebují výživnou půdu, před výsevem nebo výsadbou záhony dobře vyhnojíme. V průběhu sezony k přihnojování z prodávaných prostředků používáme především Kristalon. Mezi nejoblíbenější prostředky domácí výroby patří zálivky ze slepičího trusu nebo kopřivový zákvas, obě varianty je potřeba dostatečně naředit vodou.
  2. Dostatečná zálivka je pro vývoj plodů zásadní. Letní vedra a sucho jinak dokážou rostliny velmi rychle poškodit. Bez vláhy plody žloutnou a zakrňují. Okurky zaléváme přímo ke kořenům, listy zbytečně nepoléváme. 
  3. Sklizeň okurek provádíme včas, nakládačky sklízíme obvykle každý druhý nebo třetí den, salátovky ale stačí sklízet méně často. Včasná sklizeň podporuje růst dalších plodů. Žloutnout necháme pouze plody, které jsou určené na semeno - po utržení je necháme "dojít" na tácku a pak teprve vyjmeme semínka.
  4. Záhony udržujeme bez plevelů, okopávku okurek provádíme pouze velmi opatrně, a to jen tehdy, pokud se k rostlinám dostaneme. Při okopávce zeminu k okurkám lehce přihrnujeme. 
  5. Okurky patří mezi rostliny, které jsou náchylné k houbovým chorobám. Včasný postřik může zachránit úrodu a prodloužit období plodnosti. Důležitá je prevence, osvědčilo se i vedení rostlin na oporách - porost je pak vzdušnější.
  6. Správný tvar okurek a celého porostu udržujeme díky zaštipování. Mohlo by vás zajímat, proč a jak okurky zaštipovat. Během růstu odstraňujeme také jejich spodní listy.
  7. Žloutnoucí porost nás sice netěší, ale není nutné všechny rostliny hned vytrhat. Když pominou největší vedra a rostliny budou mít dostatek vláhy, často ještě přinesou pěkné plody.

Co když plody zasychají

Pokud plody žloutnou a zasychají od špičky, na vině je obvykle nedostatečná výživa dusíkem, v tom případě se doporučuje přihnojení ledkem nebo močovinou. Důvodem zasychání ale může být také sucho a nedostatek vláhy, proto rostlinám dopřejeme náležitou péči. Mohlo by vás ještě zajímat, jaké jsou časté chyby při pěstování okurek.

Okurky po utržení obvykle spotřebujeme nebo vhodným způsobem zpracujeme co nejdříve, dokud jsou svěží a křupavé. Pokud je ale uložíme do chladného prostředí, vydrží v dobrém stavu nejméně dva týdny.

Mezi nejoblíbenější způsoby využití okurek patří okurkový salát, který si můžete připravit podle následujícího videoreceptu:

Zdroj: Zahrádkář 8/2018, Roman Pavela - Zeleninová zahrádka polopatě

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli