Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se vaří třešňový džem. Připravujeme jej podle nejlepších receptů z dobře vyzrálých sladkých třešní
Zdroj: Pixabay

Třešňový džem patří mezi nejchutnější - skvěle chutná v misce jogurtu, nebo namazaný na palačinky či lívance a dozdobený kopečkem zakysané smetany i šlehačky. Je příjemně sladký a lahodný, nejlepší je z dobře vyzrálých a šťavnatých třešní.

Třešňový džem je skvělou pochoutkou. Zpracujeme do něho pěkně vyzrálé a šťavnaté třešně, které nejprve musíme odpeckovat. To je asi nejpracnější činnost z celé přípravy. Můžeme využít jednoduché rady, které nám odpeckování usnadní. Inspiraci najdeme v našem dalším článku.

Jak uvařit džem

Třešňový džem (podobně jako pikantnější višňový) se dá vařit buď s přídavkem cukru a želírovacího přípravku nebo pouze s cukrem. Když použijeme želírovací přípravek (který má i konzervační účinky), bude nám stačit méně cukru a kratší doba vaření. Třešně se samy o sobě nevyznačují želírovacími schopnostmi, stejně jako jahody. Džem je možné zahustit i např. jablečným pektinem, který se dá koupit. Je ale třeba počítat s tím, že různé podobné přípravky nám výrazně zvýší náklady na přípravu džemu.

Jak připravit džem bez želírovacího přípravku

Na přípravu džemu želírovací přípravek nepotřebujeme, stačí k ovoci přidat cukr a směs společně vařit do zhoustnutí. Místo želírovacího přípravku lze do džemu přidat citronovou šťávu, kyselinu citronovou nebo částečný podíl jiného ovoce, které se o přiměřené zhoustnutí marmelády postará. Může to být např. červený (i jiný) rybíz, který ale často dozrává později než třešně (záleží na odrůdách). Pokud se rozhodneme zpracovat rybíz a třešně společně, zrající třešně obvykle vypeckujeme a necháme zmrazit, a jakmile dozraje rybíz, pustíme se do vaření džemu. Kromě různých druhů rybízu mají výrazné želírovací schopnosti (díky obsahu pektinů) např. jablka a angrešty.

Varianty postupu vaření džemu

Nejprve vypeckované ovoce smícháme s cukrem, můžeme je nechat proslazené přes noc, pak se pustíme do vaření džemu. Pokud jsme si zkontrolovali, že jsme nepřehlédli žádnou pecku, je možné třešně ještě před vařením rozmixovat, džem pak bude mít příjemnější konzistenci. Mixujeme ale pouze krátce, aby v džemu zůstaly částečně kousky ovoce - takto je nejchutnější.

  1. Podle klasického způsobu vaříme džem v hrnci, vaření je poměrně zdlouhavé, ale výsledný džem je hotový všechen naráz a poté ho nalijeme do sklenic. 
  2. Jinou možností je využít k vaření džemu domácí pekárnu - pokud džemu vaříme pouze menší množství, může to být dobrý způsob.
  3. Dalším osvědčeným postupem je vaření džemu po malých dávkách na pánvi (či v menším hrnci). Na pánev vždy dáme přibližně dvě až tři naběračky připravené směsi - džem velmi rychle začne houstnout, během houstnutí ho mícháme. Poté hned plníme připravené skleničky a na pánev dáváme naběračkou další dávku. Nejlepší je vařit džem současně na více plotýnkách, aby nám šla práce svižně od ruky. Tento způsob je velmi rychlý a od vaření džemu nebudeme mít čas odcházet.

Jak na to, aby se džem nekazil

Džem plníme do dobře vymytých a vypařených skleniček - tzn. umyté skleničky, narovnané na plechu, necháme krátce vypařit v troubě. Pohodlné je použití šroubovacích víček. Zavírání jde velmi rychle a snadno. Používáme pouze nepoškozená víčka - nemusíme sice pokaždé kupovat nová, ale pokud se nám už nezdají, raději dokoupíme. Džem do skleniček plníme pomocí nálevky, která ochrání jejich okraje čisté. Plné skleničky uzavřeme dobře vymytým víčkem. Kdo chce, může víčka vypláchnout malým množstvím alkoholu, stejně tak můžeme otřít okraje vrchní části skleniček ubrouskem, který jsme navlhčili v alkoholu. Záleží pak na nás, jestli naplněné skleničky otočíme dnem vzhůru nebo ještě pro jistotu krátce zavaříme. Po zavaření je necháme "dojít" do zchladnutí přikryté ručníkem, tzn. několik hodin. Pak skleničky už jen popíšeme a uložíme.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky