Třešňovo - jahodový džem s kousky ovoce

MiskaM Kuchařka: MiskaM

Zavařeniny 7 názorů

Suroviny

1,5 kg třešní
500 g jahod
2 × pektogel
600 g cukru
2 lžičky kyseliny citronové
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jako první odstopkujeme a vypeckujeme třešně, které dáme tak přes noc do studené vody, aby vyplavali červi.

  2. Dále do další mísy dáme jahody, ty též odstopkujeme a propláchneme pod studenou vodou.

  3. Připravíme velký hrnec, ve kterém marmeládu chceme dělat. Do něj dáme třešně a jahody (pokud budou jahody velké, nakrájíme je na malé kousky). Necháme ovoce povařit, aby změklo, pak ho můžeme lehce rozmixovat, ale ne moc, necháme i nějaké kousky.

  4. Přidáme dvě lžičky cukru a pektogel a necháme chvíli povařit, pak přidáme zbytek cukru a povaříme ještě chvíli, mezitím odebíráme pěnu. Nakonec můžeme vmíchat kyselinu citronovou. Ještě promícháme.

  5. Hotový džem naléváme pomocí naběračky do skleniček, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Nakonec pak uschováme na temné místo.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Třešňovo - jahodový džem s kousky ovoce

  • medanek medanek

    MiskaM: To máš pravdu:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    medanek: no já ani nemluvím :-D ty třešně dají člověku víc zabrat než klasické ovoce:-D

    Odpovědět

  • medanek medanek

    :yes::yes::yes::-K Také jsem dělala džem třešňový a jahody s třešněmi. :-) :-D musím říct, že i když nemám problém se zavařováním či množstvím, tak práce s třešněmi jsou pro mne galeje:-!:-!:-!:-D Každou třešeň musím ručně a pečlivě rozpůlit, chvíli do ní zírám než usoudím, že je to vhodný kus........ Důvod? :-D:-D:-D Obrovská alergie na červy. Plavání je pro mne nedostačující:-D:-D;-)

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    yanull: škoda to je, ale já už koupila třešně že už byly některé špatné :-( a jelikož dovnitř nevidím tak jsem to musela udělat takto i vevnitř byly některé špatné zvenku byly dobré ale uvnitř ne tak proto :-(

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Dovolím si Miško přidat poznámku. Pokud namočíme třešně do vody z důvodu, aby vyplavali červi, tak určitě ne předem vypeckované a přes noc k tomu. Vždyť veškerá šťáva z nich se vyluhuje do té vody a to je přece škoda.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Dělala jsem podobný, třešně a rybíz. Rybíz je dost výrazný a třešně moc sladké, takže fajn se to doplňuje. Použila jsem Gelfix 1:2 :-8

    Odpovědět

  • casino casino

    "Třešňovo - jahodový džem s kousky ovoce"
    Džem, na rozdíl od zavařeniny (kdysi zvané marmeláda), je s kousky ovoce ;-)
    ***
    "Přidáme dvě lžičky cukru a pektogel a necháme chvíli povařit,"
    No, možná by bylo lépe napsat: pokračujeme podle návodu na sáčku s pektogelem, že ;-)
    ***
    "... jahody, ty též odstopkujeme a propláchneme pod studenou vodou."
    Můžete hádat, proč se jahody NAPŘED proplachují a teprve posléze (po okapání) se odstopkují:-!

    Odpovědět

Tématické fráze: marmeláda s ovocem

Zapomněl/a jsem heslo