Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Červená řepa se pěstuje pro krásně zbarvené podzemní části. Bulvy jsou ceněné pro obsah živin a hodí se ke konzumaci zasyrova i po tepelné úpravě. Můžeme je také zavařovat v octovém nálevu, zavařená řepa je výtečnou přílohou.

Červenou řepu vyséváme od dubna do června a sklízíme přibližně za 90–140 dnů od výsevu. V průběhu vegetace je potřeba řepy jednotit na 10–15 cm od sebe, aby měly dostatek prostoru pro vytvoření pěkných podzemních částí. Příliš husté výsevy špatně rostou.

Jak sklízet červenou řepu

Při sklizni řepy postupujeme opatrně, abychom bulvy nepoškodili. Sklizeň provádíme koncem léta a na podzim, před příchodem silnějších mrazů je potřeba řepu kompletně vyrýt a vhodným způsobem uskladnit. 

  • Sklizeň řepy je snadná, za rostlinu obvykle stačí zatáhnout, ale pokud je půda ztvrdlá, raději použijeme rycí vidle, abychom řepu vytáhli bez poškození drobných kořínků.
  • Při sklizni listy neořezáváme, ale ukroutíme je přibližně 2 cm nad bulvou. Pokud bychom listy ponechali, bulvy by brzy zvadly.
  • Kořínky na bulvách necháme, neodstraňujeme je. Bulvy jen opatrně zbavíme zeminy.

Sklizenou červenou řepu buď brzy spotřebujeme nebo uložíme do vlhkého písku, zavaříme, zmrazíme či použijeme na zeleninové chipsy.

Podle následujícího videoreceptu můžete ochutnat carpaccio z pečené červené řepy.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli