Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak sklízet papriky? Máme pro vás několik tipů pro šetrnou sklizeň oblíbené plodové zeleniny
Zdroj: Pixabay, NoName_13

Paprika se řadí mezi naše nejoblíbenější druhy plodové zeleniny, společně s rajčaty a okurkami. Pěstuje se v mnoha odrůdách, které se liší nejen velikostí, tvarem, chutí a zbarvením plodů, ale i dobou dozrávání, vzrůstem rostlin a jejich nároky na teplo.

Paprika je náročná na teplo, v některých teplejších oblastech ji sice můžeme mít na volných záhonech, ale v chladnějších se jí daří pod fóliovými kryty. Tepla potřebuje dokonce více než rajčata nebo okurky. A kromě tepla potřebuje dostatek živin a pravidelné zavlažování. V průběhu vegetace ji prospívá přihnojování. Podařilo se vám vypěstovat první plody? Je čas začít sklízet. Poradíme, jak na to.

Jak sklízet papriky

Pokud se o papriku dobře staráme a přeje nám počasí, z odkvétajících květů se začnou tvořit rychle rostoucí plody.

  • Můžeme sklízet buď nedozrálé zelené plody, které vynikají vysokým obsahem vitamínu C, nebo až plody v plné zralosti s vysokým obsahem provitaminu A.
  • Zelené plody pod fóliovými kryty jsou vhodné ke sklizni od poloviny července (v závislosti na oblasti a počasí). Ke sklizni vybíráme plody, které již dorostly do své obvyklé velikosti. Na každém keříku sklidíme vždy jednu nebo dvě největší, ostatní necháme dorůstat a sklidíme je v následujících dnech.
  • Vybarvené plody plně dozrávají až v průběhu srpna a v září, proto si na ně musíme déle počkat. 
  • Sklizeň v krytých prostorách může probíhat ještě v říjnu, někdy i déle.
  • Pro papriky platí to samé, jako pro jinou plodovou zeleninu. Rostlina dává svou sílu plodům, které na ní jsou. Pokud je sklidíme, tvoří další
  • Na sklizeň paprik doporučujeme nůžky (případně alespoň nožík). S nůžkami jde sklizeň snadno, ale bez nich se může stát, že ulomíme celý výhon a rostlinu poškodíme, což by nám určitě bylo líto.
  • Při sklizni bez nůžek musíte plody rukou opatrně odlomit proti směru jejich růstu. Tento postup ale není vhodný. 
  • Při sklizni pálivých paprik (zvláště chilli papriček) je vhodné si nasadit rukavice, nejlépe jednorázové. 
  • Sklizeň provádíme před zaléváním, sklizené suché plody jsou trvanlivější, navíc je sklizeň ze suchých rostlin příjemnější. Papriky totiž nemusíme zalévat pouze ke kořenům, jako tomu je u rajčat, a naopak nevadí, když zavlažíme celé rostliny.
  • Sklizeň provádíme buď brzy ráno nebo pozdě odpoledne. Je to pro nás příjemnější (ve fóliovníku je přes den velké teplo) a sklizené plody (pokud jich máme více) se zbytečně nezahřívají.
  • Sklizené plody rovnáme do misky nebo košíku. Doma papriky brzy zkonzumujeme, nebo na krátkou dobu rozložíme na bedničku a uložíme do chladna.

Pokud jste sklidili paprik více než spotřebujete, můžete je snadno zmrazit nebo sterilovat. Jednou z možností je vyrobit zeleninovou čalamádu. Postup vám ukáže následující video.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více