Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedlé věnce nejen na Velikonoce krásně ozdobí stůl a ještě si na nich skvěle pochutnáme. Většina z nich je z těsta kynutého, ale můžete zkusit upéct i věnec z listového těsta.

Na kynutý věnec připravíme těsto jako na mazance a máme hned několik možností tvarování podle naší šikovnosti. Mazancové těsto připravíme podle zásad na kynuté těsto. S vypracováním těsta nám pomůže přístroj jako je robot nebo domácí pekárna, pokud některý z nich vlastníme.  Ale i ručně jde těsto vypracovat, jen je to namáhavější.

Jak tvarovat věnec

Máte několik možností, které vám nabízíme k realizaci.

  1. Těsto rozdělíme na 5 stejných částí a vyválíme z nich „hady“. Ze tří spleteme klasický cop, stočíme do kruhu a spojíme konce. Ze dvou zbývajících spleteme „provaz“ a stočený položíme na cop. Po vykynutí potřeme vejcem nebo bílky a ozdobíme hranolky mandlí. Vznikne dvoupatrový věnec s názvem Trnová koruna, vhodný pro zkušenější.
  2. Část těsta rozválíme asi na 1 cm silně a vykrojíme mezikruží. Zbytek těsta rozdělíme na 2–3 stejné díly a upleteme z nich provaz (cop). Stočený položíme na mezikruží. Po vykynutí potřeme vejcem a ozdobíme mandlemi. Tento způsob je jednodušší než Trnová koruna.
  3. Těsto rozdělíme na 3 díly a upleteme z nich cop. Stočíme do kruhu, po vykynutí potřeme vejcem a ozdobíme mandlemi.
  4. Z těsta vyválíme bochánky, které spojíme do kruhu. Po vykynutí je potřeme vejcem a ozdobíme sekanými mandlemi.
  5. Nejjednodušší možnost je pro začátečníky. Těsto rozválíme na asi 1 cm silný plát, potřeme některou nádivkou, a stočíme do závinu. Ze závinu na plechu vytvoříme kruh. Po vykynutí vršek kruhu ozdobně nastřihneme na několika místech, potřeme vejcem a můžeme dozdobit mandlemi.
  6. Poslední způsob je pro ty, kteří místo kynutého těsta dávají přednost listovému. Obdélník listového těsta opticky podélně rozdělíme na třetiny. Na prostřední pruh klademe náplň, může být i slaná. Jednu krajní třetinu přehneme přes náplň. Druhou krajní třetinu nařežeme na příčné proužky, které křížem klademe přes středový pruh, čímž zároveň uzavřeme jednu stranu a závin tak ozdobíme. Stočíme do kruhu, potřeme vejcem.

Věnce z kynutého těsta pečeme při 180 °C, dopékáme při 150 °C. Listové těsto pečeme při 200–220 °C.

Střed hotových věnců můžete vyplnit kraslicemi. Ať se práce podaří!

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více