Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlašské ořechy, semena plodu ořešáku, jsou považovány za velmi výživnou potravinu. Někteří z nás mají velké ořešáky na zahradě a na podzim si ořechy mohou nasbírat. Připravit si pěknou zásobu na zimu ale není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Ořechy je potřeba řádně vysušit a dobře uskladnit.

Vlašské ořechy dozrávají v zelených slupkách, ty postupně praskají a ořechy z nich vypadávají na zem. Zvlášť když fouká vítr, padání jde rychle. To ale znamená, že spadané ořechy musíme co nejdříve posbírat a dobře vysušit. Teprve pak je uskladníme na chladném, suchém a vzdušném místě.

Jak sušit vlašské ořechy

Obvykle je nejlepší nechat ořechy samovolně vypadnout ze slupek a nesrážet je ze stromu. Záleží ale na odrůdě, u některých odrůd možná zjistíme, že budou oříšky kvalitnější, když je včas sklidíme.

  • Nejlépe ořechy schnou ještě na stromech při slunečném počasí. Pokud je příjemné teplo, dopřejeme jim čas.
  • Opadané ořechy se dobře suší venku při teplém a slunečném počasí, rozložené na bedničkách. Vhodnější je bedýnky o sebe vzájemně opírat, aby neležely hned na chladné a vlhké zemi.
  • Při ochlazení ořechy dosoušíme nejsnáze v elektrické sušičce. Stačí je do ní dát na několik hodin na střední teplotu. Po krátkém prosušení je dále sušíme v bedničkách, nejlépe u tepelného zdroje (u kamen).
  • V bedýnkách (ať už na slunci nebo u kamen) ořechy sušíme pouze v jedné vrstvě a občas je promícháme (2–3x za den).
  • Nepěkné ořechy (zčernalé nebo napadené plísní) odstraníme.
  • Vysoušení ořechů trvá obvykle 2–3 týdny, teprve pak je můžeme sesypat do beden nebo do rašlových (síťovaných) pytlů, které zavěsíme na vzdušné místo. Příležitostně je zpočátku ještě promícháme.
Podívejte se také na časté chyby při sušení vlašských ořechů. Jen správně usušené jsou pro nás kvalitní a trvanlivou konzervou.

Ořechy se mohou zdát na pohled suché, ale přesto potřebují dostatek dnů na důkladné prosušení. Nesnažte se postup uspěchat a dopřejte jim čas. Odměnou vám budou kvalitní a zdravé oříšky s dlouhou trvanlivostí.

Podívejte se do následujícího videa, jak zavařit vysušená ořechová jádra.

 

Komentáře

Další tipy a triky