Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

6 častých chyb při sušení vlašských ořechů: Správně usušené jsou trvanlivou konzervou
Zdroj: Pixabay, Gokhan Tek

Vlašské ořechy jsou vlastně malá semena plodu ořešáku, mohutného stromu, který dorůstá až do výšky 20 metrů. Ořechy jsou velmi výživné a kvalitní, přesto jich obvykle konzumujeme méně, než bychom měli. Může za to poměrně zdlouhavé vylupování.

Vlašské ořechy jsou sice na pohled maličké, ale co se týče obsahu živin, jsou považovány za mimořádně hodnotný a koncentrovaný zdroj. Aby si zachovaly správnou kvalitu, musíme je po sklizni dobře usušit a chránit před vlhkostí a plesnivěním.

Časté chyby při sušení vlašských ořechů

Jen správně usušené ořechy jsou trvanlivé a chutné. Víte, na jaké chyby při sušení si dát pozor?

  1. Předčasné srážení nedosušených ořechů (v zelených slupkách): Ořechy nejlépe schnou na stromech při slunečném počasí.
  2. Ořechy nejsou rozložené a chybí jim vzdušnost: Lepší je rozložení v jedné vrstvě, buď na bedničkách nebo v nízkých papírových krabicích.
  3. Sušení probíhá ve špatném prostředí (vlhko, chladno): Ořechy nejlépe schnou na slunci nebo u kamen, dobrým pomocníkem při sušení je elektrická sušička.
  4. Sušení ořechů není doplněno občasným promícháním: Ať už sušení probíhá na slunci nebo u kamen, musíme je několikrát za den promíchat.
  5. Mezi pěkné ořechy jsou namíchané poškozené kusy např. napadené plísní nebo zčernalé: Poškozené nekvalitní ořechy je lepší rovnou vyhodit.
  6. Sušení neprobíhá dostatečně dlouho: Ořechy se mohou zdát na povrchu suché, ale uvnitř potřebují dobře vysušit.

Nejdříve po dvou až třech týdnech můžeme ořechy sesypat a uložit do beden nebo síťovaných pytlů. Poté je ještě občas promícháme nebo protřepeme (jednou za několik dnů).

Z kvalitních vlašských ořechů se dá připravit mnoho dobrot. Doporučujeme např. ořechy v karamelu podle následujícího receptu:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více