Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlašské ořechy jsou semena plodů ořešáku, mohutného stromu, který pěstují hlavně majitelé větších venkovských zahrad. Strom se dožívá mnoha let a rok od roku je sklizeň ořechů vyšší. Se sklizní ořechů je to trochu jiné než se sklizní ovoce, proto nezkušení mohou snadno chybovat.

Během sezóny ořechy rostou a vyvíjí se v silné zelené slupce. Začátkem podzimu zelená slupka začíná tmavnout a praskat, zpočátku je pouze pootevřená a později z ní ořechy vyklouznou a spadnou na zem pod strom. Pak je musíme dosušit. Období "pootevřené slupky" je nejlepší neuspěchat, protože na stromě se vysouší ořechy úplně nejlépe, zvlášť když svící slunce a povívá větřík. 

Jak poznat zralé ořechy

Zralé ořechy poznáme na první pohled. Jednoduše řečeno - leží pod stromem a čekají na to, až je posbíráme. Sbíráme je v rukavicích (protože výrazně barví) a rovnáme do košů.

  • Ořechy sklízíme obvykle koncem září a v první polovině října. Během té doby postupně opadávají. Koncem října již bývají ranní mrazíky, které ořechy obvykle znehodnotí.
  • Zralost ořechů na stromech není potřeba kontrolovat ochutnáváním (jako např. u podzimních jablek). Nesklízíme je totiž ze stromů, ale čekáme, až samy spadnou. Teprve tehdy jsou dostatečně zralé a také částečně vysušené.
  • Ořechy padají obvykle bez slupky nebo s částečně pootevřenou slupkou, jen výjimečně padají v uzavřené slupce. Vrchní zelené slupky z ořechů co nejdříve odstraníme.
  • Ořechy, které spadnou pod strom, je potřeba brzy (ideálně během jednoho dne) posbírat a vysušit. Pokud zůstanou pod stromem déle, nasávají vlhko a jsou pak náchylné k plesnivění.
  • Čerstvé nevysušené ořechy chutnají trochu jinak, než jsme zvyklí u těch suchých. Jsou měkčí a mají mírně nahořklou chuť. Tato chuť není známkou nezralosti, ale čerstvosti, po usušení už budou ořechy chutnat jako obvykle.
  • Přemýšlíte, jestli by se nedala sklizeň nějak urychlit? Někdy se ořechy sráží např. dlouhými rahny (dřevěnými tyčemi). Popadají přitom ořechy otevřené i uzavřené. Sklizní ořechů v zelených slupkách si vlastně přiděláme práci - musíme je vyloupat, nejlépe pomocí ostrého nožíku, a pak teprve vysoušet. Jejich vysoušení je náročnější. Srážení ořechů má smysl tehdy, když už velká část ořechů popadala, a počasí je nevalné, třeba i deštivé.
  • Ořechy, které leží pod stromem, jsou sice zralé, ale musí se před uskladněním důkladně vysušit. Při okamžitém uskladnění (bez vysušení) začnou během několika dnů plesnivět. Sušení ořechů může probíhat na slunci, v elektrické sušičce nebo v teplém domácím prostředí např. u kamen.
Ořechy jsou výtečnou a velmi hodnotnou surovinou, která se uplatní především ve sladké kuchyni. Jsou skvělé do různých moučníků, výborné jsou také přidané do náplně jablečného štrúdlu. A pokud hledáte nějaký osvědčený recept, tak můžete vyzkoušet tažený štrúdl podle následujícího videa:

 

Komentáře

Další tipy a triky