Vdolečky (ze Slovácka)

cathleen Kuchařka: cathleen

kolem 100 ks Moučníky , Kynuté 24 názorů

Suroviny

300 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
250 ml mléka
200 ml oleje
80 g moučkového cukru
vanilkový cukr
špetka soli
1 vejce
3 žoutky
35-42 g droždí
náplň:
tvarohová
před pečením:
2 vejce na potření
posýpka
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažném mléku rozmícháme cukr, droždí a trochu z přichystané mouky a necháme vzejít kvásek.
    Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho hodinu kynout v teple - během kynutí alespoň jednou promísíme.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, rozválíme a nakrájíme na malé čtverečky (asi 4x4 cm). Na každý z nich vložíme kousek tvarohové náplně a dobře ji do těsta zabalíme.

  3. Všechny vdolečky vrchní stranou smočíme v rozšlehaných vejcích a pak ji otiskneme do posýpky. Poukládáme je na plech vykynout (přibližně 30 minut).

  4. Upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 10 minut). Ještě horké je potřeme štětečkem namočeným v rozpuštěném másle.

Poznámka

Někde se zavřené koláčky po uložení na plech ještě svrchu plní povidly s rumem - do koláčku vmáčkneme malý důlek, do něj kousínek povidlové nápllně, koláček pak potřeme vejcem a posypeme posýpkou. Vykyneme, upečeme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 94 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vdolečky (ze Slovácka)

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Lucien87: pokud by tě to zajímalo více, mám tu povídání přímo o omládku - díky tomu, že kvasinky dostanou lepší podmínky pro množení, je pečivo opravdu jiné, mnohem lepší. A není to jen moje zkušenost, s omládkem už peče mnoho dalších lidí (kdysi ho používali i v pekárnách);-)
    https://www.toprecepty.cz/recept/23489-omladek/

    Odpovědět

  • Lucien87 Lucien87

    Aha, takže jako kvásek, akorát místo vody dávam mlíko a sladěnka bude asi nějaký sladidlo :-) a nechávám kynout teda cca 20 min. No v kynutí ještě moc zkušenosti nemám, ale aspoň jsem zase o něco chytřejší :-D Takže ještě jednou u děkuji za recept a vysvětlení... ;-) :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Lucien87: opravdu mě moc těší, že chutnaly i kolegyním:-D
    Omládek je drožďový kvásek, se kterým je pečivo nadýchanější, déle vydrží čerstvé a často je i chutnější.
    Naposledy jsme ho sem dala v tomto receptu https://www.toprecepty.cz/recept/51099-bramborove-...

    Odpovědět

  • Lucien87 Lucien87

    Co je omládek? :-D jinak v praci dneska obrovsky uspech, dve chtely recept (mj. ten chtela i mamca, ktera moc takovyhle veci nepece) a pochvala byla i od kolegyne, ktera sladky zrovna moc nemusi... <3

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Lucien87: děkuji za zprávu i obě fotky:-K:-8
    Nezkoušelas zadělat těsto na omládek? Proti zvlhnutí to asi úplně nepomůže, ale k prodloužení trvanlivosti a lepší chuti ano;-)

    Odpovědět

  • Lucien87 Lucien87

    Tak musím recept také pochválit. Jednou jsem ho zkusila a podruhé teď dělám do práce ;-) mám je sice trošku "tmavší" (dovolila jsem si přidat foto) ale já připeču víceméně vše - bojím se, že to bude polosyrové a pak to tak dopadá :-D ale myslím, že i tak budou chutnat. Jen doufám, že mi do rána moc nezvlhnou. Nemá někdo radu jak výrobky z kynutého těsta co nejlíp uchovat? Já jen přikreju utěrkou a vrázím do trouby...

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Anna Kocikova: děkuji za vyzkoušení <3 i fotku :-K
    Souhlasím i se závěrem tvého komentáře - někteří v ní mají uklizeno, až vymeteno:-p

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Ivi,zhruba před 14 dny jsi mě na vdolečky navnadila;-)Dnes jsem je upekla z poloviční dávky.Manžel má rád pod posýpkou rybízovou marmeládu...no,nevyhov mu:-8:-D
    Hodnocení bylo předem,dnes jen foto a poděkování za fajn recept:-K:yes:

    Přečetla jsem si komentáře v přesunuté diskuzi...no,každý v té hlavě máme něco:-p

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

  • casino casino

    Jiřina:
    Manžel? A jak dlouho jste spolu, že ještě mluví pravdu:-)
    Kdysi ve Vlčnově, ve výrobě, jsem viděl že tetky u stolu velkosti malého letiště plnily koláčky (nevím ale zda nebyly převalované) tvarohem a fakt do každého daly tři rozinky:-)

    Odpovědět

  • Jiřina Jiřina(neregistrovaná)

    casino: Manžel tvrdí, že nejlepší zákusek je vdoleček- ten se nepřejí.
    :-K

    Odpovědět

  • Jiřina Jiřina(neregistrovaná)

    ivulinka: Hrozinky namočené v rumu, do každého vdolečku aspoň 3.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Díky za kladné ohlasy :-K
    Ano, tvaroh je dnes dost drahý, ale koláčky nejíme každý den (ani týden :-D ), tím víc se na ně vždy těšíme....:yes:

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Pěkné vdolečky:-D:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

1 2

Tématické fráze: špetka slovácka recepty recepty kuchařka ze slovácka vdolečky bez kynutí slovácké koláčky recepty ze slovácka špetka slovácka špetka slovácka-recepty převalované vdolečky kuchařka ze slovácka posypka na vdolečky recept na slovacke svatebni kolace slovácké vdolky recept posipka na vdolecky koláčky ze slovácka posiypka na vdolky převalované vdolky slovacke buchty kynuté slovácké vdolečky převalovane těsto na slano kynute kolacky vlčnovské

Zapomněl/a jsem heslo