Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové šišky podle videa: Chutnají se zelím a masem i nasladko s mákem
Zdroj: Toprecepty

Válečky z bramborového těsta jsou rychle hotové a skvěle zastoupí bramborové knedlíky, ať už je připravíte k pečenému masu a zelí, nebo třeba ke špenátu. Chutnají ale také nasladko, posypané mákem a omaštěné. Naučíme vás jednoduchý postup podle videa.

Základem jednoduchých šišek jsou brambory, nejlépe den předem uvařené. Z nastrouhaných nebo rozmačkaných brambor připravíte těsto tak, že k nim přidáte mouku a vejce, a také je trochu posolíte. Brambory je potřeba nastrouhat, a to buď na obyčejném struhadle, nebo pomocí mechanického mačkadla na brambory. S mačkadlem je příprava brambor záležitostí chvilky a v bramborách nezůstanou žádné hrudky.

Jak udělat bramborové šišky

Šišky a jiné pokrmy z brambor bývaly oblíbeným a perfektně zvládnutým jídlem našich babiček. Jeden osvědčený recept vám představíme v následujících řádcích a ve videu.
  • Na 4 porce budete potřebovat 800 g vařených brambor, 10 g soli, 2 vejce a 350 g hrubé mouky. Pokud plánujete šišky podávat nasladko, budete potřebovat ještě mák, cukr nebo med a rozpuštěné máslo.
  1. Předem uvařené a vychladlé brambory (bez slupek) nastrouhejte nebo namačkejte mačkadlem do mísy, nebo rovnou na vál.
  2. Přidejte k nim mouku. Pokud nemáte doma hrubou mouku, použijte dětskou krupičku (asi 200 g) a doplňte ji polohrubou moukou (150 g). 
  3. Dále přidejte vejce a směs posolte. Vypracujte tvárné těsto a nenechávejte je zbytečně stát, protože stáním bude řídnout. Vyválejte z něj dlouhé válečky a ty rozkrájejte na menší kousky, všechny by měly být přibližně stejně velké. 
  4. Jakmile vám na sporáku začne v hrnci vařit voda, dejte do ní připravené šišky. S množstvím to ale nepřehánějte, ať mají šišky prostor a ať se zbytečně voda neochladí.
  5. Šišky vařte asi 4 minuty - ty, které se začnou objevovat na povrchu vody v hrnci, vytahujte a dávejte je do mísy nebo jiné nádoby. Do hrnce dejte vařit další várku.
  6. Šišky v míse omastěte a posypte mletým mákem. Oslaďte je buď práškovým cukrem nebo medem. Místo máku je můžete posypat strouhaným perníkem nebo osmaženou strouhankou.
  7. Tip: Šišky také výtečně chutnají s pečeným masem a se zelím. Vegetariáni si k nim mohou místo pečeně připravit sójové nudličky na cibulce a kmíně nebo na pánvi osmahnuté tofu

Než se do přípravy šišek pustíte, podívejte se ještě na videonávod.                       

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky