Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Při nedostatku hormonu laktázy, který pomáhá štěpit mléčné tuky ve střevech, dochází k problémům se zažíváním a trávením stravy. Lidé s intolerancí na laktózu musí z jídla vynechat mléko a mléčné výrobky.

Při pečení vánočního cukroví musíme brát ohled i na ty členy rodiny, kteří trpí nějakým onemocněním - například mají intoleranci na mléko a mléčné výrobky. Dobroty, které jim připravíme, mohou s klidem jíst i zdraví členové rodiny.
 

Čím nahradit mléko v cukroví

Jedná se o mléko, smetanu, jogurt a zakysanou smetanu:

  • Mléko a smetanu nahradíme mlékem rostlinným - kokosovým, sójovým, rýžovým, mandlovým. Mléčné výrobky volíme ze stejných surovin.
  • Čerstvé máslo má jen malé množství laktózy, přesto ho můžeme vyměnit za máslo rostlinné - ořechové, kokosové, arašídové. Ghí je bezlaktózové máslo.

Někdy stačí najít recepty, do kterých mléko nepotřebujeme, a máslo nahradíme rostlinnou variantou nebo jiným pojivem, jako je například datlová pasta.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli