Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křepelky patří mezi nejmenší drůbež na světě. Jde o hrabavé ptáky, kteří se chovají v domácích chovech nejen pro maso, ale hlavně pro svá maličká vajíčka. Na jedno slepičí vejce připadá 4–5 vajec křepelčích.

Chov křepelek se v poslední době velice rozšířil. Důvodem jsou nejen ceny vajec, ale i kvalitní maso, které můžeme ovlivnit vyváženým krmením. Jelikož jde o malé ptáčky, musíme jich pro kuchyňskou úpravu použít více.

Jak připravit křepelčí maso 

Křepelky musíme usmrtit a oškubat stejně jako slepice. Starší ptáky neškubeme, ale stáhneme jim kůži i s peřím:

  • Jemné maso použijeme na polévku stejně jako kuře nebo slepici. Polévka je rychle uvařená a mohou ji jíst i malé děti. Ostré kosti se ale nehodí pro domácí zvířata.
  • Křepelky, pečené v troubě po dobu 30–40 minut, jsou stejně chutné jako pečená kuřátka. Na 1 porci počítáme 1 křepelku, pro velké jedlíky i 2 kusy. 
  • Dušené křepelky mají jemnou a delikátní šťávu - připravujeme je zadělávané, na smetaně, na paprice nebo na zelenině.
  • Nejčastěji se křepelky nadívají nádivkou, která nejen zvětší porci, ale zároveň maso ochutí a zabrání vysušení. Jedna křepelka zasytí jednoho člověka.
  • Uzené křepelky jsou pro svůj malý obsah masa suché, ale takto konzervované vydrží pár dní, než je použijeme například do uzeného vývaru.

Jak zpracovat křepelčí vajíčka

Pracujeme s nimi stejně jako se slepičími vejci, ale použijeme jich 4x tolik:

  • Křepelčí vejce připravujeme naměkko i natvrdo, smažená a ztracená, jako volská očička nebo zapečená.
  • Nakládaná vejce v kyselém nálevu jsou jemná a přitom pikantní. Použijeme je stejně jako například utopence na obložené talíře.
  • Vařená vajíčka přidáváme do salátů a pomazánek, do smetanových polévek a omáček, plníme jimi mleté maso.
  • Z křepelčích vajec (skořápku musíme rozseknout nožem) připravíme nejen majonézu, ale také žloutkové krémy a bílkové pusinky.
  • Moučníky a dezerty s křepelčími vejci se připravují stejně jako s vejci slepičími - ale vynásobíme jejich počet 4x.
Křepelčí vajíčka jsou odolná vůči bakteriím. Na rozdíl od slepičích vajec mají ta křepelčí méně cholesterolu a nezpůsobují alergie - proto je bez obav můžeme podávat i malým dětem, které malá strakatá vajíčka milují.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více