Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drožďové (kvasnicové) pomazánky chutnají naprosto báječně, ale přitom jsou velmi snadné na přípravu. Fígl, který nám pomůže dosáhnout té nejlepší chuti, je velmi jednoduchý. Jde o to, že kvasnice musíme správně osmažit, aby začaly příjemně vonět a také chutnat.

Pomazánky z kvasnic patří nepochybně k jídlům, na které se recepty dědí. Některé máme ještě od našich babiček. Základem pomazánky jsou kvasnice osmažené na tuku s cibulkou. Během smažení je nutné míchání, droždí se přitom krásně rozvoní a základ je za chvilku hotový. Nespěchejte ale příliš, ať se vám nepřipálí. Pomazánku můžete po libosti doplnit vejci, sýrem, zeleninou i kořením nebo hořčicí, možností je ale daleko více.

Jak udělat drožďovou pomazánku

Postup je snadný, droždí je vždy potřeba nejprve tepelně upravit.

  1. Na základní dávku, kterou ale doporučujeme patřičně znásobit, si připravte 1 kostku čerstvého droždí (42 g), 1 vajíčko, 1 malou cibuli, sůl, mletý pepř a olej.
  2. Na pánev dejte trochu oleje a nechte na něm zpěnit pokrájenou cibuli. Po chvilce přidejte rozdrobené droždí a na cibulce ho osmažte. Droždí je potřeba při smažení míchat - smažte jen pozvolna, aby se nezačalo přichytávat ke dnu.
  3. Droždí se nejprve začne rozpouštět, ale pak srážet a houstnout. Přitom se krásně rozvoní, ale dejte pozor na připálení. 
  4. Tip 1: Pokud takto připravíte droždí více, v této fázi si část můžete odložit na báječné drožďové knedlíčky do polévky.
  5. Jakmile se droždí začne srážet, přidejte k němu rozkvedlané vajíčko a míchejte, dokud se nesrazí. Pomazánku dochuťte po libosti solí a pepřem
  6. Tip 2: Pomazánku můžete ještě vylepšit. Přidejte třeba dijonskou hořčici a nastrouhané kyselé okurky, jak doporučují naši čtenáři. Některé recepty radí pomazánku trochu naředit mlékem a po chvíli zahustit strouhankou, bude jí pak více. A nezapomeňte něco zeleného na ozdobu (např. rukolu, petrželku nebo polníček).

Podívejte se na celé znění receptu na jednoduchou kvasnicovou pomazánku z úvodního videa.

Nejčastěji do kvasnicového základu přidáváme vajíčka, která během chvilky zhoustnou. Vajíčka ale nejsou jedinou možností. Ochutnejte osmažené a ochucené kvasnice jen tak (před přidáním vajíček, ochucené solí), namazané na chleba, nebo k nim po vychladnutí přidejte tuk (např. Zlatá Haná) a společně vše rozmixujte tyčovým mixérem - i tento typ jednoduché pomazánky je výborný. 

Komentáře

Další tipy a triky