Jak udělat kvašáky? Tuto letní lahůdku podle názorného videa si nenechte ujít
Zavařené okurky jsou na zimu spolehlivým řešením, ale přes léto si rádi vychutnáváme kvašené okurky. Připravují se bez octa, stačí na ně jen minimum surovin a trochu času. Báječně chutnají s pečenými bramborami i se zapečenými těstovinami.
Přebytek okurek se na kvašáky výborně hodí. Využijete především okurky střední velikosti a můžete použít i přerostlé, ale stále pevné plody. Po sklizni okurky zpracujte co nejdříve, dokud jsou svěží a pěkné. Množství záleží na vás, výroba kvašáků je poměrně rychlá, jen počítejte s časem na jejich vykvašení.
Jak udělat kvašáky
Připravte si okurky, mohou být větší. Dále budete potřebovat kopr (květenství nebo nať), kořen křenu a vinné listy. Na 3 litry vody pro nálev budete potřebovat 120 g soli, množství nálevu si upravte podle potřeby. Dále si připravte velké pětilitrové sklenice.
- Nejdříve svařte nálev z vody se solí a nechte ho zcela vychladnout.
- Okurky a kořen křenu dobře omyjte, vinné listy a kopr lehce opláchněte a nechte okapat.
- Tip 1: Vhodné jsou také višňové listy nebo listy černého rybízu.
- Okurky propíchejte na několika místech vidličkou s tenkými hroty nebo silnější jehlou, urychlíte tím proces kvašení.
- Dobře umyjte sklenice nebo kameninové nádoby.
- Do sklenic rovnejte okurky a prokládejte je kolečky křenu, koprem a vinnými listy. Koprem nešetřete.
- Poté obsah sklenic zalijte vychladlým nálevem. Okurky musí být dobře ponořené, nesmí se k nim dostávat vzduch. To není zcela jednoduché, okurky by "rády plavaly" na povrchu, ale když si koupíte nakládací dřevěná dřívka (z bukové dýhy), máte problém vyřešený. Dřívka se dávají do sklenic křížem (vždy dva kusy), opřou se pak o sebe a zabrání okurkám stoupat vzhůru.
- Tip 2: Dřívka před použitím namočte do vody, budou pak pružná a snadno je ohnete podle potřeby.
- Sklenice zlehka uzavřete a nechte kvasit na teplém místě, třeba na kuchyňské lince.
- Za 1–2 týdny proběhne proces kvašení a okurky získají výtečnou chuť. Rychlost kvašení závisí na okolní teplotě. V teplejším prostředí kvašení probíhá rychleji.
- Jakmile mají okurky tu správnou chuť, uložte sklenice do chladna a temna, okurky pak konzumujte po libosti. V teplém prostředí by okurky dlouho nevydržely, ale v chladném sklepě se proces kvašení zpomalí.
- Tip 3: Dřívka na zajištění okurek se dají používat opakovaně. Navíc je využijete i pro utopence a další nakládané speciality.
Podívejte se na kompletní recept na kvašáky, doporučujeme k přečtení také komentáře pod receptem. Přebytek okurek můžete nakládat opakovaně v průběhu léta.
Při odebírání kvašáků dodržujte naprostou hygienu a dbejte na to, aby okurky zůstávaly i nadále pod hladinou. Před konzumací je opláchněte studenou vodou. Můžete je po libosti krájet na plátky nebo rozkrojit podélně.
Komentáře