Jak nařezat dort? Víme, jak na pravidelné pláty, rovné výseče a úhledné porce
Piškotový korpus je nejpoužívanějším základem pro dort. V mnoha receptech jsou uvedeny i jiné druhy těst - tvarohové, ořechové, mrkvové. Všechny mají jedno společné - musí se krájet před zdobením i před servírováním.
Piškotový korpus musíme proříznout, abychom ho mohli naplnit krémem. 3D dorty seřezáváme, abychom vytvořili potřebný tvar. A nakonec dort krájíme na kousky při servírování. Jak rozkrájet dort, aby byly řezy rovné a nezničily dojem?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak prokrojit dort na rovné pláty
Máme tři možnosti - tu správnou zvolíme podle konzistence piškotu:
- Dort prokrojíme na dva i více plátků tenkým ostrým nožem. Práce bude snadnější, když na povrch dortu přitiskneme dortovou podložku (slunečnici) - pak se nám nestane, že budou pláty nestejně silné.
- Pomocí smyčky ze silné nitě nebo vlasce dort přeřízneme jako máslo. Na povrch piškotu postavíme hrnec - jinak se může stát, že se horní plát vyboulí, nit zajede kam nemá a pláty budou křivé.
- Pomůžeme si strunovým kráječem dortů - povrch piškotu opět zatížíme slunečnicí nebo dortovou podložkou, na kterou pak dort umístíme. Díky prořezávači můžeme dosáhnout i velmi tenkých a stejně silných plátků dortu.
Jak krájet hotový dort na kousky
Opět máme tři základní možnosti, jak dort nakrájet:
- Na jednotlivé výseče ostrým nožem namočeným v horké vodě a dosucha otřeným - dort krájíme napříč jako paprsky. Pokud máme krátký nůž, začneme krájení zapíchnutím nože do středu dortu.
- Malé dorty většinou rozkrojíme napůl a následně napříč řezem na jednotlivé plátky, které pak mají různou velikost. Záleží na tom, o jak velký kousek dortu si strávník řekne. Je vhodné používat servírovací lopatku.
- Velkým svatebním dortům vyřízneme kolem celého obvodu pruh o šířce 5 cm. Z něj pak kolem dokola krájíme kostky, které servírujeme. Toto opakujeme, dokud nemá dort standartní velikost.
Už kvůli inspiraci se s námi podívejte na video, ve kterém vám ukážeme přípravu čokoládového dortu:
Komentáře