

"Zavařené" kvašáky
Suroviny
- okurky
- nať kopru
- křen
- Nálev:
- 1 l vody
- 50 g soli
Postup přípravy receptu
Nálev na okurky převaříme a necháme zchladnout. Množství volíme podle počtu okurek, které budeme nechávat kvasit.
Na dno čistých, vypláchnutých sklenic dáme kopr, kolečka oloupaného křenu a naskládáme okurky.
Omyté okurky zalijeme nálevem tak, že musí být potopené. Pak sklenice dobře zavřeme novými víčky.
Sklenice necháme stát venku v teple asi 14 dnů. Můžou být podložené igelitem - během kvašení ze sklenic část nálevu vyteče.
Víčko se během kvašení vypoukne nahoru, po ukončení kvašení by se měla víčka vcucnout zpět do sklenice.
Takové sklenice uložíme do sklepa, kde vydrží opravdu dlouho.
Poznámka od kuchařky
Recept je vyprošený u zdravotní sestřičky - tyto kvašáky dělává její babička roky. Vydrží prý "napořád" - výborné jsou i po půl roce. Jak dlouho je měli ve sklepě nejdéle, si sestřička nepamatovala.
Už se těším, až je v létě vyzkouším, kvašáky miluji :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu "Zavařené" kvašáky
-
Recept ukládám pro manžela
Ten kvašáky miluje