Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špekáčky jsou jako stvořené k opékání nad ohněm během teplých letních večerů. Pochutnáváme si na krásně propečených a s křupavou kůrkou. Jak je ale správně nařezat, aby během pečení neskončily v ohni? Přinášíme hned pět osvědčených způsobů.

Bez špekáčků se žádný táborák neobejde. Pro co nejlepší zážitek bez žaludečních potíží vybíráme špekáčky s obsahem alespoň 40 % masa. Takový špekáček se nepálí, netrhá a samozřejmě si na něm opravdu pochutnáme. Jistě všichni znáte nejběžnější způsob nakrojení špekáčků po obou stranách do kříže. Ale možností, jak mít dokonale propečený špekáček, je mnohem více. 

Jak špekáčky nařezat

Špekáčky nařezáváme především z toho důvodu, aby se dostatečně propekly i uvnitř. Dalším důvodem může být nalákání dětí k jídlu, protože takové "chobotničce" ze špekáčku rozhodně neodolají. Špekáčky opékáme mimo přímý oheň a pozvolna otáčíme. Správně upečený špekáček má zlatavou barvu, černý jako uhel raději hned zlikvidujeme

  1. Do kříže na každé straně: Klasická příprava špekáčků, která zaručí, že se špekáček dobře propeče i uvnitř. Vedeme hlubší řez přibližně do třetiny špekáčku, ne více, špekáček by se mohl během opékání rozpadnout. Přidáním zářezů na povrchu špekáčku ve tvaru šachovnice, vytvoříme tzv. "ježka" s křupavou kůrkou. 
  2. Spirála: Ze špekáčku nařezaného do spirály vytvoříme opravdu estetický zážitek. Pomocí ostrého nože nařezáváme špekáček jedním tahem od špičky dokola až na jeho druhý konec. 
  3. Nařezání na hranolky: Špekáčky jsou takto velmi křupavé a snadno se konzumují "odtrháváním". Špekáček nařízneme čtyřmi řezy ze všech stran po celé jeho délce. Dáváme pozor, abychom neprořízli až přímo do středu špekáčku. 
  4. Chobotnička: Lákadlem pro děti je špekáčková chobotnička, která je na přípravu jednoduchá a špekáček se hezky propeče. Řez vedeme do kříže, ale pouze u jednoho konce a to přibližně do 2/3 špekáčku. Druhý konec tvoří "hlavu chobotnice", kde můžeme špejlí naznačit oči. 
  5. Na kolečka: Oblíbeným způsobem, jak docílit křupavých špekáčků, je nakrájení celého špekáčku na kolečka. Ty poté jednotlivě napíchneme na opékací vidlici. Kolečka se pohodlně konzumují i dětem a jsou perfektně propečené a křupavé

Jak využít zbylé špekáčky

Zbylé špekáčky můžeme zamrazit nebo z nich připravit další chutné pokrmy v podobě oběda či večeře. Bez vaření můžeme špekáčky naložit a připravit z nich utopence s cibulí. Dále je výborné špekáčky zapékat s černým pivem, s kysaným zelím, obalit je v těstíčku a usmažit. Nebo vyzkoušejte buřtguláš s brambory jako v našem video-návodu níže. 

Jak nařezáváte špekáčky na opékání vy? Podělte se s námi o vaše osvědčené tipy do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky