Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V horkých letních dnech je ledová káva návykovým nápojem, který navodí pohodu, dokonale osvěží a dodá potřebnou energii. A dokonce ani nemusíme chodit do místní kavárny, protože si ji snadno uděláme doma i bez pomoci šejkru.

V letních měsících je často šálek horké kávy to poslední, na co máme chuť, proto je varianta ledového osvěžení více než vítaná. Ledovou kávu navíc pokaždé můžeme připravit jinak - jednou se šlehačkou či zmrzlinou, po druhé třeba s karamelovým toppingem. Příprava kávy je blesková a velmi jednoduchá, protože se běžně dělá z instantní kávy. Pokud však vlastníme kávovar, stiskem tlačítka si uděláme šálek, který necháme vychladnout. 

Jak udělat ledovou kávu 

Na vynikající ledovou kávu potřebujeme pouze kávu, vodumléko. Podle chuti můžeme také dosladit cukrem. Celé kouzlo následně spočívá v našlehání v šejkru, čímž vznikne hustá pěna. Pokud nemáme šejkr, přesně takovou vytvoříme i v obyčejné skleničce od přesnídávky. A jak na to?

  1. Na 1 porci ledové kávy potřebujete: 2–3 lžičky instantní kávy (podle chuti), mléko, 1–2 lžičky krupicového cukru, trochu vody a kostky ledu. 
  2. Do sklenice od přesnídávky dejte instantní kávu a cukr podle chuti. Zalijte do půlky sklenice studenou vodou. 
  3. Uzavřete víčkem a důkladně protřepejte, dokud se neobjeví pěna. 
  4. Do vyšší sklenice dejte několik kostek ledu a zalijte kávovou pěnou. 
  5. Sklenici dolijte studeným mlékem a ihned podávejte. 

Tip: Pro jiný chuťový rozměr ledové kávy můžeme přidat trochu mleté skořice, hřebíčku nebo exotického kardamomu

Ledovou kávu si můžete udělat také podle našeho videoreceptu, kde názorně uvidíte postup krok za krokem. 

Komentáře

Další tipy a triky